Ποιο είναι το πηλίκο της ευτυχίας σας;

Μάθετε την επιστημονική φόρμουλα για να αποκαλύψετε το πηλίκο της ευτυχίας σας.
"Οι άνθρωποι είναι συνήθως τόσο ευτυχισμένοι όσο αφήνουν το μυαλό τους να είναι."  - Αβραάμ Λίνκολν
Είστε χαρούμενοι; Θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι;
Αν ναι, αυτό είναι κάτι που λαχταρούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένας επιστημονικός τύπος για να υπολογίσετε το πηλίκο της ευτυχίας σας;
Η φόρμουλα ήταν μια αποκάλυψη από τους κοινωνικούς επιστήμονες Sonja Lyubomirsky, Ken Sheldon, David Schkade και Martin Seligman, οι οποίοι εξέτασαν ομοζυγωτικά δίδυμα αδέρφια τα οποία χωρίστηκαν κατά τη γέννησή τους. Δημιούργησαν μια φόρμουλα που εξηγεί τους τρεις παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο ευτυχίας – τα γονίδια, οι συνθήκες διαβίωσης και οι ενέργειές μας.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το 50 τοις εκατό του πηλίκου της ευτυχίας οφείλεται στα γονίδια. Από το υπόλοιπο 50 τοις εκατό του πηλίκου της ευτυχίας, το 10 τοις εκατό εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσής σας και πόσο ικανοποιητικές είναι. Το ευχάριστο όμως είναι το υπόλοιπο 40 τοις εκατό, που όπως αποδεικνύεται, είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών μας- δηλαδή πώς επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας.
Κάνετε πράγματα που κάνουν άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους; Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να είστε πιο ευτυχισμένοι.
Το να κάνουμε τους άλλους πιο ευτυχισμένους είναι ένας σίγουρος δρόμος που οδηγεί σε μιας ευτυχισμένη ζωή. Είστε ένας υποστηρικτικός και συμπονετικός φίλος; Φροντίζετε για εκείνους με τους οποίους μοιράζεστε το ταξίδι της ζωής σας; Αυτές οι επιλογές θα σας οδηγήσουν σε μια ζωή που ορίζεται από κάποιο σκοπό. Το εκπληκτικό που μας προσφέρει αυτή η συμπεριφορά, είναι ότι όταν ερχόμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους, εμείς με τη σειρά μας εμπλουτίζουμε τη ζωή μας. Είναι ένα δώρο που δίνουμε και μας επιστρέφεται πίσω. 
Εκτός από τη συμμετοχή σε εθελοντικές ενέργειες αλληλεγγύης και βοήθειας, υπάρχει μια ενιαία πρακτική που θα εξασφαλίσει μια ευτυχισμένη ζωή. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε κάνοντας κάτι πολύ απλό: εκφράζοντας ευγνωμοσύνη.
Ο Robert Emmons διεξήγαγε μια συναρπαστική μελέτη. Τα άτομα που πήραν μέρος, χωρίστηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες. Μια ομάδα έγραφε κάθε μέρα για δέκα εβδομάδες πέντε πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες. Η δεύτερη ομάδα έγραφε κάθε μέρα για δέκα εβδομάδες πέντε πράγματα που τους αρέσουν. Η τρίτη ομάδα έγραφε κάθε μέρα για δέκα εβδομάδες πέντε ουδέτερα γεγονότα.
Εκείνοι της πρώτης ομάδας αισθάνονταν καλύτερα για τη ζωή τους στο σύνολό τους και ήταν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον από αυτούς των άλλων δύο ομάδων. Εκπληκτικά, η ομάδα που εξέφραζε καθημερινή ευγνωμοσύνη αύξησε το επίπεδο ευτυχίας κατά 25%. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει περαιτέρω ότι το πηλίκο της ευτυχίας είναι εύπλαστο και δυναμικό.
Εσείς κάνετε πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους; Ασκείστε, ακούτε μουσική, χορεύετε, κάνετε διαλογισμό; Χρησιμοποιείτε τη ζωή σας για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο;
Θυμηθείτε τους λόγους που αισθάνεστε ευγνωμοσύνη, κάντε πράγματα που σας δημιουργούν ευεξία και ευχαρίστηση, βοηθείστε και ελάτε πιο κοντά με τους συνανθρώπους σας και έτσι απλά αυξήστε το πηλίκο της ευτυχίας σας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ