Πότε είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με το παρελθόν μας;

Το παρελθόν μας είναι η ιστορία μας, πάντα μαζί μας και το βρίσκουμε μπροστά μας συχνά στην καθημερινότητά μας. Η ψυχοθεραπεία συνήθως τονίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει το παρελθόν μας στη ζωή μας. Όταν καταφέρουμε να διαχειριστούμε το παρελθόν μας, κερδίζουμε όχι μόνο προοπτική στη ζωή μας, αλλά μπορούμε ακόμα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και το λόγο που γίναμε αυτοί που είμαστε, όπως επίσης μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε και πώς θα θέλαμε να είμαστε. Ενώ ορισμένοι μπορεί να εισέλθουν σε αυτόν τον κόσμο του παρελθόντος πιο «εύκολα», για πολλούς αυτό φαίνεται να είναι μια άσκηση θάρρους και δύναμης.
Πότε όμως είναι η σωστή στιγμή να στραφούμε, να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το παρελθόν μας;
Κλείσιμο
Οι τερματισμοί συνδέονται συνήθως με θλίψη. Οποιοδήποτε τέλος, καλό κακό ή αδιάφορο, φέρνει μαζί του την ψυχολογική διαδικασία του «πένθους». Αυτή η θλίψη δεν έχει να κάνει με σκέψεις για το αν το τέλος ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει ή όχι, αλλά περισσότερο με τον αντίκτυπο του ίδιου του τέλους. Συνήθως όλοι οι τερματισμοί προκαλούν μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη. Ειδικά αν αυτοί οι τερματισμοί ήταν ελλιπείς - εάν έγιναν π.χ. απότομα ή με άσχημο τρόπο, οι αναμνήσεις μπορεί για διάφορους λόγους να ενεργοποιηθούν και να επανέλθουν για να μας στοιχειώσουν.
Εάν κάτι από το παρελθόν μας δεν έχει ξεπεραστεί επαρκώς, είναι καλή στιγμή να αναλάβουμε δράση. Το «κλείσιμο», μπορεί να έρθει λέγοντας ό,τι δεν μπορέσαμε τότε να πούμε, ή αντιμετωπίζοντας κάτι που τότε δε μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε. Τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να το κάνουμε.
Μετά από μια τραυματική εμπειρία
Εάν είχαμε κάποια τραυματική εμπειρία όπως π.χ. κάποιο ατύχημα, ο εγκέφαλός μας αντιδρά συνήθως με υπερβολικό τρόπο, με μια γενική ανησυχία και φόβο που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή.
Εάν κάτι που ζήσαμε στο παρελθόν μας ταλαιπωρεί, κάνοντάς μας υπερβολικά ανήσυχους, προκαλώντας δυσλειτουργικά συναισθήματα και συμπεριφορές καθώς και δυσάρεστες αναμνήσεις , αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια. Όχι, δεν χρειάζεται να ερευνήσουμε υπερβολικά τα γεγονότα του παρελθόντος, οι νέες τεχνικές και θεραπείες μπορούν γρήγορα να φτάσουν στην καρδιά του προβλήματός και να μας βοηθήσουν να τα ξεπεράσουμε.
Όνειρα
Τα περισσότερα όνειρα που βλέπουμε σχετίζονται συνήθως με κάτι που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Ενώ όταν ερμηνεύουμε ένα όνειρο μπορεί να βρούμε κάποια πράγματα που σχετίζονται με το τι συμβαίνει στη ζωή μας αυτή τη στιγμή, μπορεί επίσης να μας δώσει μια ένδειξη ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε κάτι που σχετίζεται με το παρελθόν μας. Έτσι, ερευνώντας και αναλύοντας το περιεχόμενο των ονείρων μας, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε παρελθοντικά γεγονότα που μας δυσκολεύουν συναισθηματικά.
Ενσωμάτωση
Κάτι που σχετίζεται με το παρελθόν μας, μπορεί επίσης να σχετίζεται με μία κατάσταση που ζούμε αυτή την περίοδο ή να επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε ή δρούμε. Συχνά, κάποιες φορές σκεφτόμαστε και μας απασχολεί το παρελθόν όταν τα πράγματα στη ζωή μας πάνε σχετικά καλά και όταν η ζωή μας είναι σταθερή. Είναι λογικό όμως, επειδή ακριβώς τα πράγματα στη ζωή μας είναι σταθερά και δεν βρισκόμαστε σε μεγάλη ένταση να έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε το παρελθόν μας. Μιλώντας με τους γονείς, τους παππούδες ή άλλους συγγενείς μπορούμε να μάθουμε σχετικά με τις αναμνήσεις τους για κάποιο περιστατικό στο παρελθόν. Επίσης όταν θυμόμαστε και σκεφτόμαστε γεγονότα της παιδικής μας ηλικίας μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο ανανεωμένη και ενήλικη άποψη για το παρελθόν μας. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε και μια καλύτερη αίσθηση του παρόντος και του μέλλοντος.
Δε χρειάζεται να έχουμε εμμονή με το παρελθόν μας αλλά να το χρησιμοποιήσουμε ως δείκτη της τρέχουσας κατάστασης της ζωής μας που θα μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, με τα συναισθήματά μας αλλά και να δράσουμε με πιο ώριμο και έμπειρο τρόπο στο παρόν και το μέλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ