6 τρόποι που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας όταν νιώθουμε εξαντλημένοι


Σπάστε τον κύκλο χρόνιας εξάντλησης

1. Είστε επιρρεπείς σε κακό σχεδιασμό και κακή οργάνωση.
Ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων απαιτούν μεγάλη ψυχική προσπάθεια. Οι άνθρωποι που είναι εξαντλημένοι δεν έχουν την ενέργεια να σχεδιάσουν και να οργανώσουν. Αυτό το ζήτημα δεν ισχύει μόνο για τις υποχρεώσεις, την εργασία και τις δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι που είναι εξαντλημένοι αποτυγχάνουν να προγραμματίσουν ακόμα και ευχάριστα πράγματα για τους εαυτούς τους (π.χ. δεν έχουν την ενέργεια να προγραμματίσουν διακοπές ). Επίσης, συχνά δεν έχουν την ενέργεια να προγραμματίσουν και να οργανώσουν την υποστήριξή τους (π.χ. να βρουν μπέιμπι σίτερ ή οικιακή βοηθό). Το αποτέλεσμα αυτού του μοτίβου είναι πολύ περισσότερο άγχος, λιγότερες απολαυστικές εμπειρίες και λιγότερη υποστήριξη.
2. Έχετε αναπτύξει φτωχή οργάνωση για την αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων.
Αυτό το σημείο σχετίζεται με το τελευταίο, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα καλά συστήματα σας επιτρέπουν να σχεδιάσετε μια φορά και στη συνέχεια να απολαύσετε τα οφέλη αυτού του προγραμματισμού σε συνεχή βάση. Προλαμβάνουν τον κύκλο που περιγράφεται στο # 1 παραπάνω. Αν έχετε κάποια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας, φυσικά σχεδιάζετε γύρω από αυτή. Για παράδειγμα, εάν ψωνίζετε για το σπίτι κάθε Τρίτη βράδυ, τότε θα ξέρετε ότι πρέπει να αγοράσετε αρκετό φαγητό για να φτάσει ως την επόμενη Τρίτη. Ένα πλεονέκτημα των καλών συστημάτων είναι ότι βοηθούν στην πρόληψη του στρες. 
 3. Σε αδύναμες στιγμές, κάνετε πράγματα που πιθανότατα θα σας δημιουργήσουν επιπλέον άγχος και απαιτούν πρόσθετο χρόνο.
Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της ψυχικής εξάντλησης και του μπλοκαρίσματος στο οποίο βρίσκεστε, δε μπορείτε να σκεφτείτε και να πράξετε καθαρά. Επιπλέον, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση έντασης, εξάντλησης και σας καταβάλλουν το άγχος, το στρες και η στεναχώρια, το τελευταίο πράγμα που κυριαρχεί μέσα σας είναι η λογική και η αντικειμενική θέαση των πραγμάτων.
4. Δίνετε προτεραιότητα στα λάθος πράγματα.
Όταν είστε εξαντλημένοι, είναι δύσκολο να δείτε μια αντικειμενική εικόνα των πραγμάτων και δε μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά. Όταν οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, επιλέγουν συνήθως να κάνουν πράγματα που τους φαίνονται πιο εύκολα και οικεία και που δίνουν την ψευδαίσθηση ότι οργανώνουν. Για παράδειγμα, απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά αφήνετε στην άκρη πιο σημαντικές προτεραιότητες.
5. Περιμένετε μέχρι να είστε πιο χαλαροί για να κάνετε πράγματα που είναι ευχάριστα.
Συμπληρώστε το κενό: "Όταν είμαι πιο χαλαρός, θα ________." 
Όταν οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, αναβάλλουν να κάνουν πράγματα που θα τους βοηθήσουν να σπάσουν τον κύκλο. Περιμένετε για κάποια ιδανική κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζετε τα πολλά ψυχολογικά οφέλη από την πραγματοποίηση ευχάριστων δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν ανακούφιση από το στρες και σας βοηθούν να αποκτήσετε προοπτική για το τι είναι σημαντικό για εσάς.
6. Περιμένετε μέχρι να είστε πιο χαλαροί για να λύσετε σημαντικά προβλήματά σας.
Ομοίως, όταν είστε εξαντλημένοι, ίσως αναβάλλετε την επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι έχετε μια ρουτίνα που είναι πολύ αναποτελεσματική, αλλά δεν έχετε την ψυχική ενέργεια για να την διορθώσετε. Αν είστε κολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που σας δημιουργεί συνεχώς επιπλέον άγχος και σπατάλη χρόνου, η κατάστασή σας είναι πιθανό να επιδεινωθεί παρά να βελτιωθεί, έτσι θα χρειαστείτε μια διαφορετική προσέγγιση.
Λύσεις για την ανανέωση του εαυτού σας
  • Αφήστε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί και δείτε αν αυτό σας δίνει τον σαφή πνευματικό χώρο που χρειάζεστε για να λύσετε τις συστηματικές αναποτελεσματικότητες και να κάνετε άλλα σημαντικά πράγματα.
  • Εάν είστε εξαντλημένοι, επικεντρωθείτε στη χρήση της ενέργειας που σας απομένει για να οργανώσετε την καθημερινότητά σας με τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε άγχος (και χρόνο) σε συνεχή βάση . 
  •  Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ορισμένους κανόνες σχετικά με τα πράγματα που σας δημιουργούν άγχος και εναλλακτικές λύσεις που θα σας αγχώνουν λιγότερο. Για παράδειγμα "Όταν μπορώ να παραγγείλω κάτι στο διαδίκτυο αντί να πάω σε ένα κατάστημα, θα το κάνω." Δεν χρειάζεται να είστε ψυχαναγκαστικοί στο να συμμορφώνεστε με τους κανόνες σας, αλλά έτσι μπορείτε να διαπιστώσετε εάν σας βοηθούν να κάνετε καλύτερες επιλογές από ό, τι αν δεν έχετε σαφείς κανόνες.
  • Όταν ασχολείστε με κάποια από τις συνήθειες σας, προσπαθήστε να τις κάνετε 25% πιο αργά από ότι συνήθως. Αναζητήστε πιο απλούς τρόπους που θα μπορούσατε να τις βελτιώσετε. Για παράδειγμα, έχω μια ηλεκτρική σκούπα ρομπότ, αλλά για να τρέξει, πρέπει να μετακινηθούν όλα τα πράγματα από το πάτωμα. 
  •  Ψάξτε για τρόπους για να βελτιώσετε τον τρόπο που οργανώνετε τις εργασίες και την καθημερινότητά σας. Οι λύσεις σας δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Απλά πρέπει να είναι πιο εύκολες και καλύτερες από αυτές που είχατε ως σήμερα.
  • Να έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τις δυνατότητές σας και να δώσετε στον εαυτό σας όσο χρονικό περιθώριο βελτίωσης χρειαστεί.
  • Οργανωθείτε με τρόπους που θα σας δώσουν περισσότερη ευχαρίστηση και υποστήριξη με πιο εύκολο τρόπο. Π.χ. το να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο ευχάριστη, πιο εύκολη και λιγότερο στρεσογόνα.
  •  Υπάρχουν πολλές αιτίες χρόνιας εξάντλησης. Μερικές φορές ίσως χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις από το να οργανώσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας όπως το να πάρουμε δραστικές αποφάσεις (π.χ. αλλαγής επαγγέλματος) ή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα μας βοηθήσει να βρούμε την αιτία και την πηγή του προβλήματος καθώς επίσης και τις λύσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ