Είστε το άτομο που θα έπρεπε να είστε;

Δεν είναι ποτέ αργά για τίποτα! Για να αλλάξετε το μυαλό σας, να αλλάξετε την πορεία της ζωής σας, να αποφασίσετε να μην κουβαλάτε κάποιες εμμονές, να είστε πιο ισορροπημένοι, πιο ευγενικοί, πιο χαλαροί κλπ. Ωστόσο, αν συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνατε πάντα, θα έχετε αυτό που είχατε πάντα. Έτσι, αν δεν σας αρέσει αυτό, αρχίστε να αλλάζετε.
Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αλλάξουμε και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους και γνωστούς ανθρώπους έχουν αρχίσει με πολύ περιορισμένες προοπτικές. Ο Stephen Hawking θα μπορούσε να παραιτηθεί όταν έπαθε τη νόσο του κινητικού νευρώνα, μια ασθένεια με μέσο όρο ζωής τα 35-45 έτη. Αντ 'αυτού, έζησε ως τα 76 και επέκτεινε τις γνώσεις μας για την κοσμολογία και τη θεωρία των μαύρων οπών. Ο Αϊνστάιν ως παιδί δεν ήταν σε θέση να διαβάσει μέχρι την ηλικία των 7. Κανένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν επέτρεψε στις δυσκολίες και τα εμπόδια να τον καταβάλλουν και να μην τον αφήσει να πετύχει τους στόχους του.
Εσείς είσαστε το άτομο που φανταστήκατε ως παιδί ότι θα είσαστε όταν μεγαλώσετε; Αντανακλά η δουλειά ή ο τρόπος ζωής σας πραγματικά την προσωπικότητά σας; Μήπως διαμορφώσατε διαφορετικές ιδέες ή αφήσατε τους περιορισμούς να σας βάλουν εμπόδια καθώς μεγαλώνατε; Μήπως οι γονείς σας σας έπεισαν να σπουδάσετε δικηγόρος αντί για ηθοποιός ή μουσικός; Μήπως συνεχώς αρρωσταίνετε ή έχετε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και άγχος;
Σκεφτείτε πραγματικά πώς θέλετε να σας βλέπουν οι άλλοι. Ταιριάξετε το εσωτερικό σας με το εξωτερικό σας, συνδυάστε την προσωπικότητα και τις αξίες σας με τις ενέργειές σας.
Μια πολύ καλή άσκηση είναι να φανταστείτε τους ανθρώπους που γνωρίζετε, αγαπάτε και σέβεστε στην κηδεία σας. Τι θα έλεγαν για εσάς; Αυτό θα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια ποιος είσαστε; Θέλεις να είσαι εκείνο το πρόσωπο; Μήπως υπάρχει μέσα σας κάποια καλλιτεχνική πλευρά που δεν έχετε αναπτύξει, ένα αλτρουιστικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις επαγγελματικές και οικογενειακές ευθύνες σας; Δεν είναι αργά για να αλλάξετε.
Είναι πολύ κακό για την ψυχική μας υγεία να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του εσωτερικού μας εαυτού και της εξωτερικής αντανάκλασης του εαυτού μας. Αυτό προκαλεί ψυχική αστάθεια και ανισορροπία. Προκαλεί επίσης προβλήματα για εκείνους με τους οποίους επικοινωνούμε, ιδιαίτερα για τα παιδιά που κατανοούν τις άτυπες εκφράσεις του ποιοι είμαστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χάνουν την ικανότητα να ανιχνεύουν την απάτη καθώς μεγαλώνουν, αλλά αναλώνονται σε συμβατικές συμπεριφορές και σε πολιτιστικές και επαγγελματικές προσδοκίες. Ωστόσο, πολλά προβλήματα ξεκινούν από αυτή την αναντιστοιχία: την προσπάθεια ενός ατόμου να προβάλλει ένα πρόσωπο που δεν είναι εξ ολοκλήρου αυθεντικό. Ειδικά τη σημερινή εποχή των social media, το φαινόμενο αυτό έχει γιγαντωθεί..
Έτσι, αν δεν είστε απόλυτα άνετοι με το ποιος, πώς είστε, τι κάνετε και πώς περνάτε, πρέπει να κάνετε κάποια ενέργεια για να αλλάξετε. Εάν θέλετε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είστε γενναιόδωροι - πρέπει να είστε ακριβώς αυτό-γενναιόδωροι! Θα μπορούσατε να είστε γενναιόδωροι με το χρόνο σας, γενναιόδωροι με τις γνώσεις σας, γενναιόδωροι με την καλοσύνη και τη φιλία σας.  Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός μας εαυτός αρχίζουν να ταιριάζουν – να είμαστε εκείνοι που σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε και όπως σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε – όταν αισθανόμαστε άνετα με τον εαυτό μας, που είναι ένα πολύ καλό συναίσθημα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το να αισθανόμαστε καλά συνδέεται επίσης με την κοινωνική ζωή μας, τις σχέσεις που συνάπτουμε και αν έχουμε ανθρώπους να μας στηρίζουν. Δεν έχει να κάνει με το πόσο πλούσιος ή επιτυχημένος είμαστε, αν πήγαμε στο Παρίσι για το Σαββατοκύριακο, πόσες τσάντες ή ρολόγια έχουμε ή αν έχουμε το τελευταίο μοντέλο i-phone. Στην πραγματικότητα, ακόμα και μια απλή κουβέντα με τον ταχυδρόμο και τους γείτονές μας ή τον τύπο που μας σερβίρει καφέ κάθε μέρα, το να είμαστε ευγενικοί και να προσφέρουμε το χαμόγελό μας, δείχνει ότι έχουμε καλές κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνική ζωή. Επίσης να έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε: κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για το πώς είμαστε και πώς αισθανόμαστε. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν είμαστε αυθεντικοί στις σχέσεις μας.
Έτσι θα αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας εάν εστιάζουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους και τα συναισθήματα, όχι μόνο στα πράγματα και τους εκάστοτε στόχους μας. Εάν επικεντρωθούμε στα αυθεντικά συναισθήματα, τόσο η έκφρασή τους όσο και η αναγνώριση και η ανταπόκριση αυτών των συναισθημάτων σε άλλους, θα ανθίσουν. Αν δε γνωρίζουμε τον εαυτό μας, δεν είναι δυνατόν ούτε οι άλλοι άνθρωποι να τον δουν. Οι πράξεις, τα λόγια μας και πώς εκφράζουμε την ψυχή μας έξω στον κόσμο είναι ένας τρόπος να δείξουμε ποιοι είμαστε. Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξουμε κάποια πράγματα - στη δουλειά, στο σπίτι σας, στον τρόπο ζωής μας αλλά ούτε είναι αργά για να αλλάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αρχίστε να ζείτε όπως πραγματικά αισθάνεστε ότι θα έπρεπε να ζείτε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ