Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε τι σκέφτονται οι άνθρωποι


Το να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς δεν είναι απαραίτητα κάτι που μας βλάπτει, εάν φυσικά συμβαίνει με μέτρο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μας κάνει πιο ευγενείς και πιο ευαίσθητους στο πώς σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι. Επίσης, μας κάνει να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας λόγω αμηχανίας ή ντροπής.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πάρα πολύ για την αποδοχή τους από τους άλλους ανθρώπους. Κάποιες φορές σε σημείο που να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο και αρκετά σοβαρό είδος άγχους.
Ξοδεύετε πολύ χρόνο ανησυχώντας για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας; Κατά συνέπεια, διαπιστώνετε ότι αυτό το άγχος σας εμποδίζει να κάνετε πράγματα επειδή φοβάστε πώς θα φανείτε;
Σύμφωνα με μελέτες, αυτοί οι φόβοι είναι λανθασμένοι. Υποθέτουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο να μας κρίνουν σε σχέση με αυτόν που πραγματικά ξοδεύουν. Και υπερεκτιμούμε το πόσο αρνητικές είναι οι αντιλήψεις τους όταν σκέφτονται για μας.
Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να ανησυχούμε και να αγχωνόμαστε τόσο έντονα για το τι σκέφτονται άλλοι για εμάς. Όμως χρειάζεται να καταβάλλουμε κι εμείς την προσπάθειά μας για να γίνει αυτό. Χρειάζεται να μάθουμε να αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να ανησυχούμε τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς.
Γιατί ανησυχούμε για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς;
Ως άνθρωποι, είμαστε κοινωνικοί από τη φύση μας. Η ανάγκη προσαρμογής και σύνδεσης είναι μια από τις έξι βασικές ανθρώπινες ανάγκες, σύμφωνα με έρευνα του Tony Robbins και της Cloe Madanes.
Μπορεί να είναι φυσικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τρόποι που χρησιμοποιούμε για να το κάνουμε αυτό είναι πάντα υγιείς.
Αυτή μας η ανάγκη μπορεί να οδηγήσει σε άγχος έγκρισης. Αυτό τελικά τοποθετεί την ευτυχία και την εκπλήρωσή μας στα χέρια άλλων ανθρώπων. Είναι επομένως ένας εφιάλτης για όσους είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος.
Μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε υπερβολικά για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς;
Ευτυχώς, μπορούμε να παρακάμψουμε την ανάγκη να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό θα μας βοηθήσει να το κάνουμε η κατανόηση των πεποιθήσεων.
Προτού μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το να ανησυχούμε για το τι μπορούν να σκεφτούν οι άλλοι για εμάς, είναι χρήσιμο να μάθουμε γιατί έχει τόση σημασία αυτό για εμάς.
Πολλές φορές αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει από τους γονείς μας. Είναι πολύ πιθανό οι γονείς μας να μας έχουν καλλιεργήσει το συγκεκριμένο άγχος, κι έτσι να έχουμε μάθει από μικροί ότι θα πρέπει να προσπαθούμε και να ανησυχούμε για την αποδοχή μας. Επίσης, από τη στιγμή που ενηλικιωνόμαστε, αναμένεται συχνά να συμμορφωνόμαστε με ορισμένους κανόνες. Αυτοί περιλαμβάνουν συχνά τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και πώς πρέπει να είμαστε/ τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε αποδεκτοί σε αυτές.
Άτομα με αυτό το άγχος πιστεύουν συνήθως ότι πρέπει να είναι «τέλειοι» για να αρέσουν στους άλλους. Αυτό οδηγεί σε μια τεράστια πίεση και άγχος. Ωστόσο, συνήθως ποτέ δεν αισθάνονται αρκετά καλά με τον εαυτό τους ή αλλιώς ποτέ δεν αισθάνονται «ο εαυτός τους» πραγματικά.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν μας διακατέχει αυτό το άγχος είναι να αμφισβητήσουμε αυτές τις πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσουμε με πιο θετικές εναλλακτικές λύσεις.
Αυτό που φανταζόμαστε ότι άλλοι θα σκεφτούν για εμάς μπορεί να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εσωτερική μας κριτική. Αυτή είναι η μικρή φωνή στο κεφάλι μας που μας λέει τα αρνητικά πράγματα για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να είμαστε. Τις περισσότερες φορές όμως δεν υπάρχουν ρεαλιστικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό. Εάν αμφισβητήσουμε λοιπόν την εσωτερική μας κριτική φωνή, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Εάν κρίνουμε συνεχώς τους εαυτούς μας, δεν αποτελεί έκπληξη εάν στη συνέχεια αναμένουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
Γνωρίστε τις αξίες σας
Η γνώση του τι είναι σημαντικό για εμάς, μας βοηθά να ανησυχούμε λιγότερο για την ανάγκη της εξωτερικής επικύρωσης. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τι πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι. Είναι φυσικό να μην μας αρέσει, να μην αρέσουμε και να μην ταιριάζουμε με όλο τον κόσμο!
Επίσης δε μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άλλοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε ή πόσο καλές είναι οι προθέσεις μας προς αυτούς.
Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι κατά πόσο μας επηρεάζει όλο αυτό στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους και του τρόπου που βλέπουν τους άλλους και που τους βλέπουν οι άλλοι, ειδικά όταν πρόκειται για αποδοχή.
Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν άνθρωποι που φαίνεται να απολαμβάνουν να μειώνουν και να υποτιμούν τους άλλους. Η άποψη όμως αυτών των ανθρώπων για εμάς δεν έχει να κάνει και δεν οφείλεται στην πραγματικότητα σε εμάς, αλλά σε αυτούς τους ίδιους και συχνά στις ανασφάλειές τους.
Ανακατευθύνετε την ενέργειά σας αλλού
Η αποδοχή του γεγονότος ότι δεν έχουμε τον έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι σκέφτονται για εμάς, μας δίνει περισσότερη ελευθερία να εστιάσουμε την προσοχή μας αλλού. Βοηθά επίσης να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι εάν συμμορφωνόμαστε με ορισμένες ιδέες, θα γίνουμε αυτόματα αποδεκτοί από τους άλλους ανθρώπους.
Το να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται για εμάς και πώς μπορούν να αντιδράσουν οι άλλοι άνθρωποι σε εμάς μπορεί να μας κρατήσει πίσω και να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την προσωπική μας ανάπτυξη. Αν δε μας συγκρατεί ο φόβος για την αποδοχή των άλλων ανθρώπων, μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο με νέα προοπτική που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να κάνουμε αλλαγές, όχι μόνο στον εαυτό μας και τη ζωή μας, αλλά ακόμα και στον κόσμο!
Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας (ή τουλάχιστον αποδεχτείτε τον εαυτό σας!)
Εάν μπορούμε να μάθουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας  και να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για να μας αποδεχτούν και να μας εκτιμούν και οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας.
Το να αισθανόμαστε άνετα με το ποιοι είμαστε και να γνωρίζουμε την αξία μας και τη μοναδικότητά μας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά όταν θα το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να μας συμβούν.
Το να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν είναι κάτι που κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Όμως είναι κάτι που όλοι έχουμε σίγουρα τη δύναμη να κάνουμε. Όπως πρεσβεύει και ο Dr Wayne Dyer: «Το τι σκέφτονται για μένα άλλοι άνθρωποι δεν είναι δουλειά μου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ