Επτά παγίδες που σας εμποδίζουν να απολαύσετε τις χαρούμενες στιγμές της ζωής σας


Όταν σε ένα ευχάριστο γεγονός που συμβαίνει στη ζωή μας παρεμβαίνουν ενοχλητικά συναισθήματα ανησυχίας, αυτό μπορεί αναμφισβήτητα να μειώσει την χαρά μας. Τέτοιες ευχάριστες περίοδοι στη ζωή μας λοιπόν, όπως η προσμονή των διακοπών, μία ευτυχισμένη σχέση, μία νέα δουλειά που μας έχει ενθουσιάσει, μπορεί να αποτελέσουν περισσότερο αιτία ανησυχίας παρά χαράς.  Η τάση να στεκόμαστε περισσότερο στα αρνητικά μας εμποδίζει συνήθως να νιώσουμε χαρά. Έτσι, όταν βιώνουμε ένα ευχάριστο γεγονός και μέσα μας παρεμβαίνουν ανησυχίες και δυσάρεστες σκέψεις, συχνά δυσκολευόμαστε να βιώσουμε τη χαρά όπως θα έπρεπε.
Έρευνες δείχνουν ποιες συγκεκριμένες σκέψεις οδηγούν τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στα αρνητικά:
1.     Σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά και η ευτυχία μας θα «χαλάσει»
2.     Θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε την ευτυχία.
3.     Σκεφτόμαστε ότι η τύχη μας δε θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.
4.     Σκεφτόμαστε ότι η ευτυχία είναι ένα παροδικό συναίσθημα.
5.     Σκεφτόμαστε τα πράγματα που δεν πήγαν καλά στο παρελθόν.
6.     Σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι να επικεντρωθούμε στο χαρούμενο γεγονός.
7.     Νομίζουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα μας φθονούν ή θα μας θεωρούν αλαζόνες.
Αν συμφωνείτε περισσότερο από ότι διαφωνείτε με τις παραπάνω προτάσεις, αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να βρείτε χαρά στις εμπειρίες σας. Όταν σκεφτόμαστε ένα ευχάριστο γεγονός όπως διακοπές, ένα πάρτι ή μία ωραία βραδιά που σχεδιάζουμε να περάσουμε με το σύντροφό μας και αφήνουμε τις σκέψεις μας να περιπλανηθούν σε μια απαισιόδοξη κατεύθυνση, μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό τον αρνητισμό μόλις ενεργοποιηθεί αποφεύγοντας να επικεντρωθούμε στις αρνητικές αυτές σκέψεις και προσπαθώντας να επικεντρωθούμε στο θετικό γεγονός.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί κάποια άτομα συνηθίζουν να κάνουν αρνητικές σκέψεις όταν βιώνουν κάτι ευχάριστο. Η ενοχή ή το άγχος είναι αιτίες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να μετατρέψουμε τη χαρά μας σε ανησυχία. Για να μπορέσουμε να αισθανθούμε ότι κάτι είναι πραγματικά ευχάριστο, θα πρέπει όμως να επικεντρωθούμε σε αυτό και να αφήσουμε τον εαυτό μας να το βιώσει. Το να αποφύγουμε τις παγίδες του αρνητισμού και να το πετύχουμε αυτό, είναι κάτι που στην πραγματικότητα μπορούμε να μάθουμε να το κάνουμε. Αρκεί να εξασκηθούμε σε αυτό. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι επικεντρώνεστε πολύ στις ανησυχίες σας και στις αρνητικές σκέψεις, απλά εξασκηθείτε στην χαρά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ