Δίνοντας έμφαση στο Εδώ και Τώρα- Mindfulness


"Το μόνο που πρέπει πραγματικά να κάνετε είναι να αποδεχτείτε αυτή τη στιγμή πλήρως. Έτσι θα βιώσετε το Εδώ και Τώρα και θα νιώσετε άνετα με τον εαυτό σας. "- Ekhart Tolle

Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορείτε να ξεφύγετε, είναι το παρόν. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζούμε. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να αναλάβετε δράση στο παρελθόν. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορείτε να ζήσετε το μέλλον, γιατί εκείνο το διάστημα δεν έχει ακόμη φθάσει. Επομένως, το μόνο που έχετε είναι το Εδώ και Τώρα.
Γιατί οι άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία να αποδεχτούν αυτό το γεγονός - και να μάθουν πώς να είναι πλήρως παρόντες στο Εδώ και Τώρα;
Συνήθως σκεφτόμαστε το παρελθόν: οδυνηρές αναμνήσεις από προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, αποτυχίες, απογοητεύσεις και παρανοήσεις. Εμπειρίες που βιώσαμε οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή, ενοχή και θυμό. Μας φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσουμε αυτά τα ισχυρά συναισθήματα και να επιστρέψουμε στο παρόν. Ακόμα και ευχάριστες και θετικές εμπειρίες που βιώσαμε, πολλές φορές μας απασχολούν στο παρόν ως νοσταλγία (μέσο για να ξεφύγουμε από το παρόν), ως σύγκριση με την τωρινή μας κατάσταση ή ως ανησυχία μήπως δεν μπορέσουμε να αναβιώσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Όσον αφορά το να σκεφτόμαστε το μέλλον, αυτό είναι ο χειρότερος τρόπος για να μη ζούμε το παρόν, γιατί τις περισσότερες φορές το άγχος, την ανησυχία και τον φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί (και πολλές φορές δυστυχώς σκεφτόμαστε πρώτα το χειρότερο σενάριο).
Κάποιες φορές επίσης χρησιμοποιούμε την ονειροπόληση για το μέλλον ως ένα είδος διαφυγής από την παρούσα πραγματικότητα. Από την άποψη αυτή, η συγκέντρωση στο μέλλον αποτελεί μια τεχνική αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουμε στο παρόν, αν και όχι πολύ καλή. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρόν. Ο σκύλος πρέπει να βγει βόλτα, το δείπνο πρέπει να γίνει, και τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν για το σχολείο.
Αντί να απολαμβάνουμε και να αγκαλιάζουμε το παρόν, συχνά παραμένουμε κολλημένοι στο παρελθόν ή εστιάζουμε κυρίως στο μέλλον. Έτσι δε ζούμε το μόνο «σίγουρο» που έχουμε, το παρόν.
Σκεφτείτε το εξής: Μπορείτε να αλλάξετε αυτήν την αυτοκαταστροφική (ή τουλάχιστον ελάχιστα παραγωγική) συμπεριφορά. Θα χρειαστούμε αποφασιστικότητα και προθυμία για να μπορείτε να αποδεχτείτε και να υιοθετήσετε μια νοοτροπία που επικεντρώνεται περισσότερο στο παρόν από το παρελθόν ή το μέλλον.


Mindfulness
Με τον όρο mindfulness, εννοούμε την ενσυνείδηση, δηλαδή το να βιώνουμε το Εδώ και Τώρα μέσω της πρακτικής του διαλογισμού, με όλο μας το Είναι, με καλοσύνη και χωρίς κριτική διάθεση. Ο στόχος της νοοτροπίας είναι να ξυπνήσουμε στην εσωτερική λειτουργία των πνευματικών, συναισθηματικών και σωματικών διαδικασιών μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το κάνουμε αυτό, αναδιαμορφώνουμε τη δομή του εγκεφάλου μας, διότι είναι κάτι που αφορά τις λειτουργίες του μυαλού μας: τις αισθήσεις μας (νιώθουμε τον αέρα που πνέει στο δέρμα μας ή μυρίζουμε μία μυρωδιά που εισέρχεται στο δωμάτιο) και τα συναισθήματά μας (αγαπώ, χαίρομαι, είμαι θυμωμένος, είμαι λυπημένος, είμαι ενθουσιασμένος κ.α.).
Μέσω του mindfulness προσπαθούμε να εμποδίσουμε την κριτική διάθεση και να αφήσουμε τη φυσική μας περιέργεια για τη λειτουργία του νου να προσεγγίσει την εμπειρία που βιώνουμε στο παρόν με ζεστασιά και καλοσύνη για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εστιάσετε στο παρόν:
·         
           Χρησιμοποιείστε υπενθυμίσεις.
Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες σημειώσεις ή ακουστικές ή οπτικές ειδοποιήσεις για να σας υπενθυμίσουν να επιστρέψετε στο παρόν. Αυτή η τεχνική χαμηλής τεχνολογίας λειτουργεί πραγματικά για να ενισχύσει την επιθυμία σας να βρίσκεστε εδώ και τώρα.
·         Ανταμείψτε τον εαυτό σας.
Σκεφτείτε πόσο ευχάριστη είναι αυτή η στιγμή και ανταμείψτε τον εαυτό σας με κάποιο μικρό πράγμα - διαβάζοντας ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο σας βιβλίο, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, τηλεφωνώντας σε έναν καλό φίλο, απολαμβάνοντας ένα μπάνιο.
Όταν αφιερώσετε χρόνο για να ανταμείψετε τον εαυτό σας, βυθιστείτε πλήρως στη στιγμή. Νιώστε τα πάντα γι 'αυτή, και νιώστε ευγνώμονες γι' αυτό. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βιώσετε το Εδώ και Τώρα - και μια τεχνική που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε και πάλι.
·         Σηκώστε και κινηθείτε κάθε 20 λεπτά.
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι η κίνηση. Αντί να παραμείνετε καθισμένοι για ώρες στον υπολογιστή, το γραφείο σας, βλέποντας τηλεόραση ή χαλαρώνοντας στον καναπέ με το κινητό, σηκωθείτε και κινηθείτε. Κάντε μια βόλτα έξω. Κάντε δουλειές. Διπλώστε τα ρούχα. Ασχοληθείτε με κηπουρική. Όποια και αν είναι η δραστηριότητα, η κίνηση θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο παρόν. 
·          Διασκεδάστε.
Προσκαλέστε έναν φίλο, έναν γείτονα ή έναν συνάδελφό να συμμετάσχετε σε κάποια δραστηριότητα ή γεγονός που συμβαίνει τώρα ή θα συμβεί άμεσα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την παρέα για να βιώσουμε καλύτερα το παρόν.
·         Γιορτάστε κάθε στιγμή της ζωής.
Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στιγμή που συμβαίνει τώρα δεν θα επιστρέψει ξανά. Αυτό θα πρέπει να ενισχύσει τη σημασία και το ιερό δώρο της ζωής. Ζήστε στο Τώρα. «Τώρα» συμβαίνει η ζωή, «τώρα» έχετε μόνο την ευκαιρία να κάνετε πράγματα για να γιορτάσετε κάθε στιγμή της ζωής. Μην χάνετε την ευκαιρία. «Αδράξτε τη μέρα». Να είστε παρόντες στη ζωή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ