ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Οι αισθήσεις... Πιστεύω ότι μέσα από αυτές συνδέεται το σώμα μας με την ψυχή μας, μέσα από αυτές ζούμε.
Δεν ξέρω για εσάς, όμως εγώ έχω συνδέσει πολύ σημαντικές στιγμές στη ζωή μου με μία μυρωδιά και με ένα μουσικό κομμάτι.
Ας μιλήσουμε όμως για την μουσική. Λόγω σπουδών έχω μελετήσει αρκετά τη μουσική πρακτικά, λογικά, σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Και έχω διαπιστώσει και η ίδια ότι συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας διάθεση και τα συναισθήματά μας.
Ας συγκεντρώσουμε όμως τους τρόπους που μπορεί να επηρεάσει η μουσική την ψυχολογική μας κατάσταση:


  • Η προσωπικότητά μας επηρεάζει το είδος της μουσικής που ακούμε (όπως και η εποχή και οι κοινωνικές- πολιτισμικές συνθήκες στις οποίες ζούμε), όμως μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο, η μουσική που ακούμε δηλαδή, μπορεί να επηρεάζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας.
  • Όταν ακούμε τη μουσική που μας αρέσει, μπορούμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματά μας και να νιώσουμε καλύτερα. 
  • Ένα μουσικό κομμάτι- τραγούδι μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας κάνει πιο δημιουργικούς.
  • Η μουσική ρυθμίζει την αναπνοή μας, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον πόνο.
  • Βοηθάει στη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Έχει βρεθεί από έρευνες σε διάφορους εργασιακούς χώρους ότι χάρη στη μουσική μπορούμε να έχουμε καλύτερη επαγγελματική απόδοση. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το είδος της μουσικής.
  • Η μουσική βοηθά στην σωματική άσκηση. Αυτό βέβαια αφορά κυρίως μουσική με γρήγορο/ έντονο ρυθμό και στυλ όπως η pop, η r'n'b, η rock και η ηλεκτρονική. 
  •  Η μουσική στις διάφορες εκφάνσεις της χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Μουσικοθεραπεία και η Δονητικό-ακουστική θεραπεία (Vibroacoustic Therapy) είναι κάποιες από αυτές. Ωστόσο, ορισμένες προσεγγίσεις χρησιμοποιούν την μουσική συνδυαστικά ως ακόμη μία μέθοδο παρέμβασης, συμπληρωματική της κυρίως θεραπείας που εφαρμόζεται.
  • Έχει αποδειχθεί ότι η χαλαρωτική μουσική κατορθώνει να μειώσει το στρες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η μουσική μετά από μια επώδυνη επέμβαση μειώνει τον πόνο και την ανάγκη για χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
  • Η μουσική μπορεί να προκαλέσει έντονες φαντασιακές εικόνες, οι οποίες σχετίζονται εκτός από το είδος μουσικής, τα συναισθήματα του ατόμου και τα βιώματα του, με το υποσυνείδητό του.
  • Τα άτομα με νευρώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μουσική ως μέσο ρύθμισης της έντονης συναισθηματικής τους αστάθειας.
  • Οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουμε εκείνο το είδος της μουσικής που αποκαλύπτει κομμάτια  του χαρακτήρα  μας και περνάει κάποιο μήνυμα στους γύρω μας, ως ένα άλλο μέσο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, η jazz μπορεί να επιλεχθεί από άτομα που αναζητούν σύνθετα πνευματικά ερεθίσματα κάτι που ταιριάζει και με την πολυπλοκότητα της σύνθεσης της ίδιας της μουσικής.
  • Αναλόγως με την προσωπικότητα ενός ατόμου, επηρεάζεται και η επίδραση που θα έχει ένα είδος στην ψυχολογική του κατάσταση. Για παράδειγμα, άλλες θα είναι οι συνέπειες  μιας ατμοσφαιρικής απαλής μελωδίας σε ένα εξωστρεφές άτομο και άλλες σε ένα εσωστρεφές.
  • Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ευφυΐα μας , όπως επίσης ότι έχει τη δυνατότητα να μας κάνει πιο ευγενείς, πολιτισμένους και καλύτερους ανθρώπους.

https://www.youtube.com/watch?v=Wod-MudLNPA

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Σχόλια

  1. Κάποιοι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, εφαρμόζουν ήδη και εκμεταλλεύονται την θεραπευτική επίδραση της μουσικής στα προβλήματα της υγείας, περισσότερο στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα.Μάλιστα σε κάποιες χώρες του εξωτερικού εκμεταλεύοναι την θετική επίδραση της μουσικής στο άνθρωπο και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ