ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΓΗΝΗΣ


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που σας ελκύει σε έναν υποψήφιο ερωτικό σύντροφο; Σίγουρα δεν είναι για όλους τους ανθρώπους ίδια τα στοιχεία που τους ελκύουν σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως το πολιτισμικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, τα ερεθίσματα και οι εμπειρίες τους, οι γονείς και η παιδική τους ηλικία, ακόμα και τα γονίδια. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία, που έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι κινούν το ενδιαφέρον και την έλξη. Αν σας ενδιαφέρει λοιπόν να κεντρίσετε το ερωτικό ενδιαφέρον ενός ατόμου που σας αρέσει, τα παρακάτω «μυστικά στοιχεία» μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Η μυρωδιά ενός ανθρώπου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να καθορίσει αν θα αισθανθούμε έλξη για κάποιον. Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται και επιστημονικά με τη δράση των λεγόμενων φερομονών. Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες, αόρατες στο γυμνό μάτι, που εντοπίζονται στο δέρμα. Όταν δύο άνθρωποι είναι κοντά, οι φερομόνες τους αιωρούνται και εισέρχονται στη μύτη, τη «δίοδό» τους προς τον εγκέφαλο. Καταλήγουν στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών (π.χ. των οιστρογόνων στις γυναίκες, της τεστοστερόνης στους άνδρες). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες σχετίζονται στενά με αυτά της όσφρησης (γι’ αυτό και στους πάσχοντες από μια μορφή υπογοναδισμού -ελλιπή ανάπτυξη των κυττάρων που ελέγχουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες- δεν λειτουργεί η αίσθηση της όσφρησης). Mε άλλα λόγια, οι φερομόνες διεγείρουν τα πιο πρωτόγονα κέντρα του εγκεφάλου, προκαλώντας ενστικτώδεις αντιδράσεις. Φυσικά, μια τέτοια ασυνείδητη μορφή επικοινωνίας προφανώς δεν αρκεί για να ερμηνεύσει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, όπου οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις του σώματος, η γλώσσα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι η δράση των φερομονών είναι πολύ πιο ισχυρή στα ζώα, τα οποία τις χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν τους οικείους τους, να οριοθετούν την περιοχή τους και να προκαλούν το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Πέρα από τις φερομόνες που παράγει ο οργανισμός μας φυσικά, π.χ. όταν μία γυναίκα έχει ωορρηξία, μπορείτε επίσης να φοράτε κολόνιες και αρώματα  που περιέχουν συστατικά με φερομόνες όπως π.χ. ο μόσχος (musk).


  • Τα ρούχα που φοράμε και κυρίως τα χρώματα. Σύμφωνα με ευρήματα, οι γυναίκες τείνουν να στέλνουν μηνύματα στο αντίθετο φύλο σχετικά με τη φάση του βιολογικού τους ρολογιού με τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται και, πιο συγκεκριμένα, με τα χρώματα που επιλέγουν. Για παράδειγμα, το κόκκινο και το ροζ παραπέμπουν στην αναζήτηση σεξουαλικού συντρόφου και συνήθως επιλέγονται ασυνείδητα από τις γυναίκες όταν αυτές βρίσκονται σε ωορρηξία - όταν δηλαδή έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως γιατί το κόκκινο χρώμα λειτουργεί ως «μαγνήτης» προς το αντίθετο φύλο. Ωστόσο κάποιοι υποθέτουν ότι το συγκεκριμένο έντονο χρώμα ξυπνά τα άγρια ένστικτα των ανδρών. Αυτό όμως ισχύει και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια της Αμερικής, οι γυναίκες παρατηρούν περισσότερο έναν άντρα όταν φοράει πάνω του κάτι κόκκινο.


  • Η φωνή. Πέρα από αυτά που λέμε, ένας υποψήφιος ερωτικός σύντροφος θα προσέξει και πώς τα λέμε. Σύμφωνα με έρευνες και οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες βρίσκουν πιο ερωτική τη βαθιά και ζεστή φωνή. Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και ο τόνος και η σταθερότητα της φωνής που πρέπει να εμπνέει σιγουριά, ασφάλεια και δυναμικότητα.


  • Το βλέμμα. Έχουμε ακούσει ότι όταν μας ενδιαφέρει ένα άτομο, μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών μας όταν τον κοιτάζουμε. Αυτό συνήθως κάνει το βλέμμα μας πιο έντονο και πιο σαγηνευτικό. Επίσης οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν συναντάμε το βλέμμα ενός ανθρώπου διεγείρονται περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με τις ανταμοιβές. Ειδικά όταν κοιτάζουμε με προσοχή στα μάτια το άτομο που μας ενδιαφέρει, αυτό πέρα από το ότι δείχνει ότι προσέχουμε και δείχνουμε ενδιαφέρον για κάποιον, κινεί αντίστοιχα και το ενδιαφέρον του άλλου προσώπου για εμάς. Ξεχάστε λοιπόν τις ντροπές και την αμηχανία σας και δείξτε το ενδιαφέρον σας (και) με τα μάτια και το βλέμμα.


  • Η γλώσσα του σώματος. Έχουμε ξανασχοληθεί και στο παρελθόν με την μεγάλη σημασία της γλώσσας του σώματος στην επικοινωνία και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι όταν συναντάμε ένα άτομο που δε γνωρίζουμε, η εντύπωση που σχηματίζει αυτός για εμάς βασίζεται κατά 55% στην εμφάνιση και τη γλώσσα του σώματος, κατά 38 % στον τρόπο ομιλίας μας και μόλις κατά 7% σε αυτά που λέμε. Όσον αφορά το ερωτικό ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό όλη η στάση του σώματός μας να δείχνει το ενδιαφέρον μας. Η ανοιχτή στάση (όχι σταυρωμένα χέρια) και η μίμηση της στάσης και των κινήσεων του άλλου βοηθούν στη δημιουργία ενός αισθήματος εγγύτητας. Το σώμα μας πρέπει να είναι στραμμένο προς το αντικείμενο του πόθου μας, το κεφάλι να γέρνει προς αυτό και όπως προείπαμε το βλέμμα μας επίσης να είναι προσηλωμένο σε αυτό. Αποδίδει επίσης να υιοθετούμε στάσεις και κινήσεις που τονίζουν την αρρενωπότητα ή τη θηλυκότητά του. Καλό είναι επίσης να βρίσκουμε ευκαιρίες να αγγίζουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει, χωρίς να το παρακάνουμε βέβαια ή να το προσβάλλουμε, ακόμα και «δήθεν τυχαία». Όλοι έχουμε δει τη σκηνή του «Με συγχωρείτε ήταν τυχαίο» στην «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη σκουντάει ελαφρά το Δημήτρη Παπαμιχαήλ σαγηνεύοντάς τον.


  • Ο έρωτας περνάει από το στομάχι λένε. Είναι γνωστές πολλές τροφές για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες και την επίδρασή τους στη λίμπιντο. Ειδικά τα θαλασσινά και τα όστρακα είναι οι απόλυτες αφροδισιακές τροφές, μιας και είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο και αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ορμονών, όπως τεστοστερόνη και ανδρογόνα. Τα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3) και ψευδαργύρου, τα οποία ενισχύουν τη λίμπιντο και τη σεξουαλική ορμή. Το τζίντζερ, το κάρι, η πιπερόριζα, το μέλι, το σαφράν και το κάρδαμο είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Το τσίλι και άλλα καυτερά μπαχαρικά ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν υπεραιμία. Ευτυχώς στις τροφές του έρωτα, ανήκει και η σοκολάτα, που όλοι αγαπάμε. Η σοκολάτα, βελτιώνει τη διάθεσή λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει, ενεργοποιείται η απελευθέρωση της ντοπαμίνης και έτσι αυξάνεται η ευφορία σας. Το αβοκάντο επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι αυξάνουν τη σεξουαλική διάθεση και επιθυμία και οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνη Β και κάλιο τα οποία ενισχύουν τη λίμπιντο. Το κρασί  σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Βέβαια η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ερωτική διάθεση. Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι δύο κύρια προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής σήμερα που ακολουθείται από τον περισσότερο κόσμο και έχει εξίσου αρνητική δράση στην ερωτική διάθεση. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και γενικά οι καταχρήσεις μειώνουν και εμποδίζουν τη σεξουαλική λειτουργία.


  • Χιούμορ. Το χιούμορ και οι εμπειρίες που προκαλούν γέλιο δημιουργούν αισθήματα εγγύτητας μεταξύ ατόμων που δε γνωρίζονται. Ένα πείραμα των αμερικανών ψυχολόγων Άρθουρ Αρόν και Μπάρμπαρα Φρέιλι, στο οποίο έβαλαν ξένους να συνεργαστούν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, βρήκε ότι το γέλιο και η διασκέδαση συνδυάστηκαν με συναισθήματα έλξης.


  • Η ένταση. Ένα σκηνικό που περιλαμβάνει έντονα συναισθήματα όπως συγκίνηση, φόβος, στρες μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με το αντικείμενο του πόθου μας. Όταν δύο ξένοι γνωρίζονται υπό συνθήκες που προκαλούν ένταση και έξαψη, οι πιθανότητες να αισθανθούν ερωτικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλο είναι αυξημένες. Στη «μελέτη της τρεμάμενης γέφυρας» που έκαναν στη δεκαετία του 1970 οι ψυχολόγοι Άρθουρ Άρον και Ντον Ντάτον, οι άνδρες που συνάντησαν μια γυναίκα σε μια ψηλή ετοιμόρροπη γέφυρα θεώρησαν τη συνάντηση πιο ερωτική και ρομαντική από εκείνους που τη συνάντησαν σε μια χαμηλή σταθερή γέφυρα. Εμπειρίες όπως τα extreme sports, το λούνα παρκ, τα δωμάτια διαφυγής, τα θρίλερ που παρακολουθούμε μαζί με το άτομο που μας ενδιαφέρει μας φέρνουν πιο κοντά και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ερωτικά. Μία εξήγηση είναι ότι ίσως η έκκριση της αδρεναλίνης από το φόβο και τον κίνδυνο διοχετεύεται στη συγκίνηση από την έλξη. Παρόμοια αποτελέσματα έχει και κάποιο είδος σωματικής άσκησης, η οποία ανεβάζει και τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία προκαλεί την ευφορία που προκαλεί ο έρωτας.


  • Διαλέξτε το σωστό soundtrack. Ψυχολόγοι του κολεγίου Νορθ Άνταμς της Μασαχουσέτης απέδειξαν αυτό που είχε υποστηρίξει ο Σαίξπηρ: ότι η μουσική είναι η τροφή του έρωτα. Γυναίκες που αξιολογούσαν φωτογραφίες ανδρών τους έβρισκαν πιο γοητευτικούς όταν άκουγαν soft rock από ότι όταν άκουγαν πρωτοποριακή τζαζ ή καθόλου μουσική.


  • Χαμόγελο. Το πιο σημαντικό στο σεξαπίλ και τη γοητεία ενός ανθρώπου είναι το αυθεντικό του χαμόγελο. Δε χρειάζεται να έχετε κάνει λεύκανση με λέιζερ για να χαμογελάσετε άφοβα. Το χαμόγελο είναι κάτι που αυτόματα και υποσυνείδητα δημιουργεί ένα ευχάριστο και θετικό κλίμα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, ειδικά όταν βγαίνει από την καρδιά μας. Ένας άνθρωπος με ατέλειες στην εμφάνισή του που χαμογελάει αυθεντικά είναι πιο γοητευτικός από κάποιον με άψογη εμφάνιση που όμως δείχνει μίζερος και σκυθρωπός. Φυσικά δεν εννοούμε να δείχνουμε χαζοχαρούμενοι χωρίς λόγο, όμως ένα έντονο κοίταγμα σε συνδυασμό με ένα αινιγματικό χαμόγελο στο αντικείμενο του πόθου μας είναι πάντα κάτι που μπορεί να σαγηνεύσει και να είναι πολλά υποσχόμενο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ