Προβλήματα συγκέντρωσης: Συμπτώματα, αιτίες και συμβουλές

Η έλλειψη συγκέντρωσης και τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα, τα παιδιά πιθανότατα μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα στο σχολείο και οι ενήλικες ενδέχεται να έχουν προβλήματα στην επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή. Τα προβλήματα συγκέντρωσης μπορεί να διαταράξουν την καθημερινή μας ζωή, την εργασία, τις σπουδές και τους κοινωνικούς τομείς, γι 'αυτό και η μάθηση για τη βελτίωση της συγκέντρωσης είναι μια σημαντική και απαραίτητη δεξιότητα.

Ποια είναι τα προβλήματα συγκέντρωσης;

Η συγκέντρωση είναι η δυνατότητα να εστιάζετε αποτελεσματικά την προσοχή σας στα καθήκοντά σας. Με επαρκείς δεξιότητες συγκέντρωσης, θα είστε σε θέση να αποκλείσετε περισπασμούς και να εμποδίσετε ενέργειες που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν να χάσετε την εστίαση, όπως οι άσχετες σκέψεις ή οι ήχοι.
Όταν συγκεντρώνεστε σε σχετικά υψηλό επίπεδο, μπορείτε να εργαστείτε ευκολότερα, γρηγορότερα και καλύτερα. Τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι πιο σοβαρά όταν η αδυναμία συγκέντρωσης και επικέντρωσης σε ένα ερέθισμα εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε κάτι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, το τηλέφωνό σας ή οι δικές σας σκέψεις παρεμποδίζουν την εργασία σας.
Τα επίπεδα συγκέντρωσης ποικίλλουν ανάλογα με τους ακόλουθους παράγοντες:
§  Αφοσίωση στην εργασία σας
§  Το ενδιαφέρον σας για την εργασία σας
§  Η ικανότητά σας να ολοκληρώσετε την εργασία σας
§  Η φυσική και συναισθηματική σας κατάσταση
§  Οι περισπασμοί που υπάρχουν στο περιβάλλον σας
Μόλις είστε σε θέση να ρυθμίσετε αυτούς τους παράγοντες και να βρείτε τους σωστούς τρόπους, όσο αφηρημένος κι αν είστε και όσο εύκολα διασπάται η προσοχή σας, το πιθανότερο είναι ότι θα μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα και να περιορίσετε τις άσχετες σκέψεις.

Συμπτώματα κακής συγκέντρωσης

Ένας ενήλικας μπορεί να έχει πρόβλημα συγκέντρωσης εάν:
§  Ξεχνάει εύκολα
§  Δεν είναι σε θέση να κάνει μια μόνο εργασία για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο
§  Έχει δυσκολία στην ανάγνωση
§  Νιώθει συχνά μπλοκαρισμένος ή ότι «πνίγεται»
§  Είναι αφηρημένος συχνά όταν κάποιος του μιλάει
§  Γενικά διασπάται εύκολα η προσοχή του
§  Αφιερώνει πολύ χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες

Αιτίες των προβλημάτων συγκέντρωσης

Η γνώση του τι προκαλεί την έλλειψη συγκέντρωσης είναι σημαντική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει την κύρια αιτία.
§  Η κόπωση και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης.
§  Ορμονικές αλλαγές όπως αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία.
§  Ορισμένες ψυχολογικές και σωματικές καταστάσεις χαρακτηρίζονται από δυσκολία συγκέντρωσης, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
§  Κακή ποιότητα ύπνου και ξεκούρασης. Όταν δεν δίνουμε στον εγκέφαλό μας αυτά που χρειάζεται, είτε πρόκειται για ύπνο είτε για χαλάρωση από το άγχος, ο εγκέφαλος υποφέρει. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα εξάντλησης είναι η έλλειψη συγκέντρωσης.
§  Η πείνα και η κακή διατροφή μπορεί επίσης να μας δυσκολεύουν στη συγκέντρωση. Το να αισθανόμαστε πεινασμένοι είναι άβολο και το σώμα μας βρίσκει τρόπους να μας πει ότι χρειαζόμαστε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Αυτή η αίσθηση αναλαμβάνει σχεδόν όλους τους γνωστικούς πόρους μας, καθιστώντας πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούμε. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος.
§  Ανησυχία. Όταν ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο ανησυχώντας για κάτι, είναι πολύ δυσκολότερο να σκεφτόμαστε κάτι που δεν είναι η κύρια ανησυχία μας.
§  Σωματικός πόνος. Μπορεί να δυσκολευόμαστε περισσότερο να συγκεντρωθούμε αν μας ταλαιπωρεί κάποιος σωματικός πόνος, είτε λόγω τραυματισμού είτε κάποιος χρόνιος πόνος.
§  Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη συγκέντρωσης και κάποια φάρμακα επιδεινώνουν τη γνωστική λειτουργία και την λειτουργία του εγκεφάλου.
§  Περιβάλλον. Οι άνθρωποι και το περιβάλλον σας μπορούν να διαδραματίσουν αρκετά σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Εάν υπάρχουν πολλές διασπάσεις της προσοχής, είναι πιθανότερο να έχετε δυσκολία και να χάσετε τη συγκέντρωσή σας.
§  Η προσωπική σας ικανότητα να συγκεντρωθείτε. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι ικανοί να συγκεντρωθούν καλύτερα από άλλους, και μερικοί άνθρωποι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να συγκεντρωθούν. Εάν είστε από τους τελευταίους, μην ανησυχείτε! Υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας.
Πώς να βελτιώσετε τα προβλήματα συγκέντρωσης;

1. Δεν χρειάζεστε ειδικά συμπληρώματα για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση

Μερικά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι βοηθούν στη βελτίωση των προβλημάτων συγκέντρωσης, αλλά είναι συνήθως αναποτελεσματικά (και δαπανηρά!). Συνήθως λένε ότι περιέχει κάποιο είδος θρεπτικού συστατικού ή συμπληρώματος που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε άλλα τρόφιμα, γι 'αυτό δεν χρειάζεστε κανένα "μαγικό" συμπλήρωμα που να υποστηρίζει τη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής ή της μνήμης. Τα μόνα συμπληρώματα που πρέπει να λάβετε είναι τα φάρμακα που ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει σε σοβαρές περιπτώσεις.

2. Παίξτε παιχνίδια εγκεφάλου και κάντε γνωστικά τεστάκια για ενήλικες

Η συγκέντρωση είναι μια γνωστική διαδικασία που μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ασχοληθείτε με διασκεδαστικά και διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες που ασκούν τον εγκέφαλο και τις γνωστικές λειτουργίες όπως σταυρόλεξα, Sudoku, quiz, παιχνίδια μνήμης, προσοχής, ταχύτητας κλπ.

3. Διακοπή εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας για τη μείωση των προβλημάτων συγκέντρωσης

Η συγκέντρωση συνδέεται συχνά με την κούραση, την πλήξη και την υπερβολική χρήση ψυχικών πόρων. Εάν κάνετε μια εργασία που απαιτεί πολλή συγκέντρωση, όπως κάποια εργασία ή μελέτη, η συγκέντρωσή σας μπορεί να επηρεαστεί. Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα κάθε φορά (10 λεπτά την ώρα) και στη συνέχεια να επιστρέψετε στη δουλειά. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να σηκωθείτε και να περπατήσετε, να τεντωθείτε, να πάτε στο μπάνιο ή να πιείτε λίγο καφέ (ή τσάι ή νερό κλπ.).

4. Ελάτε σε επαφή με τη φύση

Εάν βρίσκεστε σε μια πολυσύχναστη περιοχή όπως μια μεγάλη πόλη, ο εγκέφαλός σας πρέπει να δουλέψει περισσότερο, διότι πάντα δίνει προσοχή στους ανθρώπους γύρω σας, τα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα κλπ. Αντίθετα, το περπάτημα σε μια περιοχή με δέντρα και γρασίδι μπορεί να βελτιώσει αισθητά τα επίπεδα συγκέντρωσης. Στη φύση υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί και ερεθίσματα που απαιτούν την προσοχή του εγκεφάλου, κάτι που μας επιτρέπει να αποσυνδεθούμε και να ηρεμήσουμε.

5. Η χαλάρωση και ο διαλογισμός βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσοχής, καθώς και στη μείωση των επιπέδων άγχους, ανησυχίας και κατάθλιψης. Η αφοσίωση κάποιου χρόνου μέσα στην ημέρα για να κάνουμε χαλάρωση και διαλογισμό μπορεί να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας, επειδή βοηθά να κρατήσετε τις σκέψεις σας επικεντρωμένες σε μία μόνο ιδέα, γι 'αυτό είναι σημαντική για τη βελτίωση της συγκέντρωσης. Δοκιμάστε μόλις 5-10 λεπτά ημερησίως και θα δείτε τα οφέλη.

6. Ξεφορτωθείτε την διάσπαση προσοχής

Εάν είστε το είδος του ατόμου που εύκολα αποσπάται, είναι σημαντικό να μειώσετε τις περισπασμούς όσο το δυνατόν περισσότερο όταν καθίσετε για να κάνετε κάποια εργασία που απαιτεί τη συγκέντρωσή σας. Βάλτε το τηλέφωνό σας μακριά και ανοίξτε μόνο ένα παράθυρο στον υπολογιστή σας. Αν αποσπάστε από τους εξωτερικούς θορύβους, βάλτε κάποια ήσυχη μουσική ή βάλτε ακουστικά.

7. Προτεραιότητες

Αφήστε τις πιο δύσκολες εργασίες για όταν θα αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και ανανεωμένοι. Πιθανότατα θα είστε σε θέση να τις διεκπεραιώσετε πιο γρήγορα και πιο εύκολα, και δεν θα σας εξαντλήσουν τόσο. Δημιουργήστε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να διεκπεραιώσετε και τοποθετήστε τις στη σειρά από τις πιο δύσκολες στις ευκολότερες. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τη σειρά και εάν οι δύσκολες εργασίες σας κουράζουν, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα διάλειμμα ή να κάνετε μία από τις ευκολότερες αποστολές σας.

8. Αφήστε λίγο χρόνο για να απαντήσετε σε κλήσεις και να γράψετε e-mails

Ειδικά στη σημερινή εποχή, οι απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις και σε e-mails αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας εργασίας, ρουτίνας και υποχρεώσεων, οπότε καλό θα ήταν να οργανώσετε το χρόνο σας ώστε να διευκολυνθείτε περισσότερο σε αυτό.

9. Φροντίστε τον εαυτό σας

Μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε για τη γνωστική σας απόδοση είναι να διατηρείτε το σώμα σας και το μυαλό σας υγιές. Τρώτε καλά και απολαύστε έναν ικανοποιητικό ύπνο (τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες τη νύχτα). Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν. Η χαλάρωση και η υγιής ψυχική διάθεση θα συμβάλουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης.

10. Ένα πράγμα κάθε φορά

Το multitasking δεν είναι αναγκαστικά κακό, αλλά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να σας αποσπάσει την προσοχή. Διατηρήστε την προσοχή σας σε μία εργασία κάθε φορά εάν αισθάνεστε ότι η συγκέντρωσή σας λείπει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ