Πώς να διαχειριστείτε το άγχος, τον φόβο και το στρες στο χώρο εργασίας


Άγχος, φόβος και στρες. Αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, όταν μιλάμε για άτομα με υπεύθυνες θέσεις σε απαιτητικές εργασίες και είναι τρεις ξεχωριστές εμπειρίες, καθεμιά με τις δικές της προκλήσεις και ευκαιρίες.
Εδώ θα επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ άγχους, φόβου και στρες, που δείχνουν πώς να διαχειριστείτε το καθένα έτσι ώστε να μπορείτε να το κάνετε με τον καλύτερο τρόπο.
Τι είναι το άγχος;
Το άγχος δεν είναι ούτε συγκίνηση ούτε σκέψη, αλλά μάλλον μια εμπειρία που επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή κάποιου. Είναι μια υπαρξιακή απειλή της ταυτότητάς μας. Το άγχος έχει μια αποπροσανατολιστική, συντριπτική μορφή, μια αίσθηση έλλειψης ελέγχου και πανικού. Η εμπειρία του άγχους είναι σχεδόν αναπόφευκτη στον σημερινό κόσμο, με την αστάθεια, την αβεβαιότητα, την πολυπλοκότητα και την ασάφεια που παρουσιάζονται οι νέες απειλές για την ταυτότητά μας σχεδόν καθημερινά. Παρόλο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις απειλές, πρέπει να έχουμε κάποιο έλεγχο για το πώς θα αντιδράσουμε.
Η αντίδραση πολλών ανθρώπων είναι να ξεφύγουν από το άγχος το συντομότερο δυνατόν, συχνά μέσω χρήσης ουσιών και αλκοόλ. Αλλά τελικά αυτό απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα, αποτρέποντάς από τις πραγματικές λύσεις στις απειλές που μας περιβάλλουν.
Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε αντί να απομακρυνθούμε από το άγχος, κάνοντας θεραπεία, χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό, ή άλλες μεθόδους για να γνωρίσουμε καλύτερα τις ανησυχίες μας. Αυτό με τη σειρά του μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουμε, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δημιουργικές λύσεις που μας εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα.
Τι είναι ο φόβος;
Αν το άγχος είναι μια αποπροσανατολιστική εμπειρία απέναντι σε απειλές για την ταυτότητά μας που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως και ελάχιστα γνωρίζουμε, ο φόβος είναι μια συναισθηματική απάντηση σε μια απειλή που γνωρίζουμε και κατανοούμε.
Η δημόσια ομιλία είναι ένα παράδειγμα μιας δραστηριότητας που προκαλεί φόβο. Προετοιμάζοντας να μιλήσουμε δημόσια, έχουμε επίγνωση των επικείμενων απειλών - το κοινό μπορεί να μας βρει βαρετούς, ανόητους και μπορεί να με κοροϊδέψει. Αυτοί οι φόβοι μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή και τη λειτουργικότητά μας αν ξοδεύουμε πολύ χρόνο ασχολούμενοι με αυτούς. Ωστόσο μπορούμε να αναλάβουμε παραγωγική δράση για να δουλέψουμε τις δεξιότητές μας στην παρουσίαση. Οι λύσεις για τις προβλεπόμενες απειλές είναι διαθέσιμες σε εμάς, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά μας. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά για να αποτρέψουμε αυτές τις απειλές είναι η συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων και μια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους.
Ο φόβος είναι έτσι πιο εύκολο να ξεπεραστεί από το άγχος, καθώς εξαρτάται περισσότερο από τη θέληση παρά από τη δημιουργικότητα. Πρέπει να θέλω να κάνω μια καλή δουλειά και πρέπει να κάνω ό, τι είναι απαραίτητο για αυτό. Αλλά τα προβλήματα που θέλω να λύσω έχουν διαθέσιμες λύσεις. Απλώς πρέπει να τα αποκτήσω πρόσβαση.
Τι είναι το στρες;
Εάν ο φόβος είναι μια συναισθηματική απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή, το στρες είναι μια ενστικτώδης απάντηση σε έναν επικείμενο κίνδυνο. 
Οι πρόγονοί μας ήταν πολύ πιο πιθανό να επιβιώσουν εάν μπορούσαν να αντιληφθούν επικείμενες απειλές και να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σ 'αυτές. Εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι ακολούθως κληρονομήσαμε μια πολύ ανεπτυγμένη ανταπόκριση στο στρες, παρόλο που δεν αντιμετωπίζουμε επικείμενες φυσικές απειλές σχεδόν τόσο συχνά όσο οι πρόγονοί μας.
Συχνά η αντίδρασή μας στο στρες εμφανίζεται όταν δεν χρειάζεται πραγματικά. Παρόλο που δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ενστικτώδεις απαντήσεις του σώματός μας σε απειλητικές καταστάσεις, μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτές τις εμπειρίες διαφορετικά. Αν θεωρούμε τις ιδρωμένες παλάμες μας ως ένδειξη αδυναμίας, πιθανότατα θα νιώθουμε όλο και πιο στρεσαρισμένοι. Εάν, από την άλλη πλευρά, αποδεχθούμε τις ιδρωμένες παλάμες ως κάτι φυσικό και αναπόφευκτο, πιθανότατα σταδιακά θα νιώσουμε λιγότερο στρεσαρισμένοι. Μπορούμε μάλιστα να θεωρήσουμε τις ιδρωμένες παλάμες ως ένδειξη ενθουσιασμού, περισσότερο από ότι άγχος, καθώς τα ίδια σωματικά συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις.
Συμπέρασμα
Το άγχος, ο φόβος και το στρες είναι αναπόφευκτα στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Η εξεύρεση υγιεινών τρόπων ανταπόκρισης σε καθένα είναι το κλειδί για την προώθηση της καριέρας σας και την επιτυχία του οργανισμού στο σύνολό του.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, το άγχος οδηγεί σε δημιουργικές λύσεις που οδηγούν σε ένα σχέδιο. Ο φόβος που προκάλεσε η προοπτική εκτέλεσης ενός σχεδίου ξεπερνά τη θέληση που οδηγεί σε δράση. Και το στρες που συνοδεύει τη δράση μετριάζεται από την ευαισθητοποίηση του σώματος, με αποτέλεσμα την υψηλή απόδοση.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οι καθημερινές ασκήσεις ηρεμίας, ο διαλογισμός, η συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία και οι υγιείς και υποστηρικτικές σχέσεις είναι καθοριστικές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ