ΠΑΘΗΤΙΚΗ- ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η παθητική- επιθετική συμπεριφορά έχει πολλές μορφές αλλά γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη λεκτική επίθεση που εκδηλώνεται σε αρνητική συμπεριφορά. Όταν είστε θυμωμένοι με κάποιον, αλλά δεν του το εκδηλώνετε φανερά ή δεν μπορείτε να το φανερώσετε, μπορεί να εκδηλωθεί εκ μέρους σας η παθητική- επιθετική συμπεριφορά. Αυτή μπορεί να είναι είτε συγκεκαλυμμένη είτε ανοικτή.
Ένα άτομο με παθητική- επιθετική συμπεριφορά μπορεί να μην δείχνει πάντα ότι είναι θυμωμένο. Μπορεί να εμφανίζεται δεκτικό, ευγενικό, φιλικό και καλοπροαίρετο. Ωστόσο, κάτω από αυτό μπορεί να υπάρχει μία παθητική και χειριστική στάση και συμπεριφορά.
Η παθητική επιθετικότητα είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς που μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης σε σχέσεις που βλάπτουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Είναι μια δημιουργία αρνητικής ενέργειας, η οποία είναι σαφής για τους εμπλεκόμενους και μπορεί να δημιουργήσει τεράστια συναισθηματική δυσκολία και πόνο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Αυτό συμβαίνει όταν δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και στη συνέχεια συγκρατούνται σε μια ανάγκη είτε για αποδοχή είτε για αποφυγή ακόμη περαιτέρω συγκρούσεων.
Η παθητική επιθετικότητα υφίσταται όταν αυτή η συμπεριφορά είναι επίμονη και επαναλαμβάνεται περιοδικά, όπου υπάρχουν συνεχόμενα μοτίβα αρνητικών συμπεριφορών και παθητική αντίσταση στις προσωπικές ή εργασιακές σχέσεις.
Μερικά παραδείγματα παθητικής επιθετικότητας
·        Η αποφυγή της συζήτησης όταν υπάρχει σαφώς κάτι προβληματικό για να συζητηθεί
·        Η αποφυγή γενικά των προβλημάτων και των δυσκολιών, ο λεγόμενος στρουθοκαμηλισμός
·        Η αναβολή της σκόπιμης ανάληψης σημαντικών καθηκόντων και η ενασχόληση με άλλα λιγότερο σημαντικά
·        Η παρεμπόδιση της πρόληψης ή της αντιμετώπισης ενός προβλήματος ή μιας διαδικασίας αλλαγής
·        Ο φόβος του ανταγωνισμού: αποφυγή καταστάσεων όπου υπάρχει κρίση δική μας ή του έργου μας και φοβόμαστε ότι κάτι/ κάποιος άλλος θα θεωρηθεί καλύτερος.
·        Η κρυψίνοια και η ασάφεια καθώς και η αποφυγή της έκφρασης της άποψης ή του συναισθήματος
·        Το να φέρεται κάποιος διαφορετικά όπως π.χ. να είναι σιωπηλός, υπερβολικά εξωστρεφής και θορυβώδης ή αντιδραστικός για να τον προσέξουν ή για να τον συμπαθήσουν.
·        Η συνεχής καθυστέρηση μπορεί να είναι τρόπος να ελέγξει τους άλλους και να τους προκαλέσει δυσαρέσκεια
·        Όταν συνεχώς δείχνει μια ασέβεια και αγνόηση των άλλων
·        Ο φόβος της οικειότητας: Συχνά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα εμπιστοσύνης με τους παθητικούς επιθετικούς ανθρώπους και η αποφυγή της υπερβολικής εμπλοκής είναι ένας τρόπος να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο της σχέσης
·        Οι συνεχείς δικαιολογίες: Συνήθως αυτά τα άτομα φέρνουν πολύ συχνά δικαιολογίες για τους λόγους που δεν κάνουν τα πράγματα που πρέπει
·        Θυματοποίηση: Συμπεριφέρονται και παίρνουν συχνά το ρόλο του θύματος
·        Κατηγορούν τους άλλους για καταστάσεις και δεν είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους ενέργειες ή να έχουν μια αντικειμενική εικόνα της κατάστασης στο σύνολό της.
·        Σκόπιμη Αδυναμία όπου ένα άτομο συνεχώς ενεργεί σαν να μη μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του και συχνά σκοπίμως αποτυγχάνει ή δεν κάνει καλά κάποια εργασία για κάτι για το οποίο είναι συχνά υπεύθυνο.
Αιτίες
Η παθητική- επιθετικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως αμυντικός μηχανισμός που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Μπορεί να είναι υποσυνείδητη και μπορεί να προέρχεται από πρώιμες εμπειρίες. Τέτοιες συμπεριφορές είναι συνήθως μοναδικές και ξεχωριστές για κάθε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν υποκείμενα συναισθήματα απόρριψης, φόβου, δυσπιστίας, ανασφάλειας ή / και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα πρότυπα αυτών των συμπεριφορών μπορεί να τα έχουν μάθει στην παιδική ηλικία ως στρατηγική αντιμετώπισης πιθανώς ή ως απάντηση σε γονείς που μπορεί να έχουν υπερβολικά έλεγχο ή να μην επιτρέπουν στο παιδί τους να εκφράζει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα εάν ένα παιδί γελοιοποιήθηκε ή τιμωρήθηκε επειδή εξέφραζε ανοιχτά τα συναισθήματά του ή διαφώνησε με τους γονείς του, το παιδί μπορεί να μάθαινε να υποκαθιστά την ανοικτή έκφραση με την παθητική αντίσταση - συμφωνώντας με τη μητέρα ή τον πατέρα για να είναι "καλό παιδί" ή με το να μην μιλήσει ειλικρινά ή καθόλου. Αν υπάρχει συνεχές μοτίβο της τιμωρίας ή της απόρριψης μέσα στην οικογένεια, το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί συνέχεια συμπεριφορές παθητικής επιθετικότητας.
Συνέπειες της παθητικής επιθετικής συμπεριφοράς
·        Όταν έχετε παθητική- επιθετική συμπεριφορά δεν δίνετε στον εαυτό σας ή στους άλλους την ευκαιρία να ακούσουν τι σκέφτεστε ή αισθάνεστε.
·        Μπορεί να αισθάνεστε μπερδεμένοι, αναστατωμένοι, προσβεβλημένοι, ένοχοι και απογοητευμένοι. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος, αλλά δεν έχετε σαφή ιδέα τι ήταν.
·        Αποφεύγετε την επικοινωνία με έναν αρνητικό τρόπο
·        Δημιουργείτε ανασφάλεια στους άλλους και στον εαυτό σας
·        Δημιουργείτε μια κακή ατμόσφαιρα
·        Αποφεύγετε τα πραγματικά προβλήματα
·        Δημιουργείτε αρνητικά συναισθήματα και δυσαρέσκεια
Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις παθητικές επιθετικές συμπεριφορές
·         Γνωρίστε τα υποκείμενα συναισθήματα που προκαλούν τη συμπεριφορά σας
·         Γνωρίστε τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς σας και πώς η επιθυμία σας να ανταγωνιστείτε τους άλλους, να τους εκδικηθείτε ή να τους δυσαρεστήσετε δημιουργεί ακόμα πιο άβολα συναισθήματα για τον εαυτό σας
·         Αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειες και τις αντιδράσεις σας
·         Προσπαθήστε να μην έχετε την ανάγκη για επίθεση όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, αλλά αντλήστε μια συνολική αντικειμενική εικόνα της κατάστασης
·         Μάθετε να εκφράζετε τα συναισθήματα και τις απόψεις σας. Έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, ώστε να τα επικοινωνείτε με ειλικρίνεια και αλήθεια και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της παθητικής-επιθετικής συμπεριφοράς των άλλων
·         Γνωρίστε πώς λειτουργεί η παθητική επιθετικότητα και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις αιτίες που κάποιος μπορεί να παρουσιάζει τέτοιες συμπεριφορές
·         Εξηγήστε σε αυτό το άτομο πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά του. Επικοινωνήστε ήρεμα χωρίς να κατηγορήσετε - δηλαδή μιλήστε για το πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε χωρίς να χρησιμοποιήσετε γλώσσα που θα «δυναμιτίσει» την κατάσταση περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε "αισθάνομαι αναστατωμένος από τη συμπεριφορά σου" και όχι "κάνεις αυτό".
·         Προσπαθήστε να έχετε συνολική και αντικειμενική εικόνα για την κατάσταση και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τη συμπεριφορά και την αντίδραση των άλλων
·         Να είστε ειλικρινείς για το ρόλο σας στην κατάσταση
Εάν η επιθετική συμπεριφορά των άλλων συνεχίζει να σας επηρεάζει αρνητικά, ορίστε σαφή όρια γύρω από τον εαυτό σας - κανόνες για το τι θέλετε και δεν θα δεχθείτε. Μείνετε δυνατοί και επικεντρωμένοι και συνεχίστε με τη ζωή σας με θετικό τρόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ