Πώς βρίσκουμε τον εαυτό μας;

15 τρόποι για να βρούμε στη ζωή το νόημα και την εκπλήρωση
Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν γεννηθεί για ένα συγκεκριμένο λόγο/ σκοπό. Π.χ. κάποιοι πάντα γνωρίζουν ότι θέλουν να είναι καλλιτέχνες. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι από τότε που γεννιούνται βρίσκονται σε μία σύγχυση σχετικά με το σκοπό που έχουν στη ζωή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή αναζητούν κάποιο νόημα στη ζωή. Η φιλοσοφία μπορεί ενίοτε να μας βοηθήσει σε αυτή την αναζήτηση. Στην καθημερινότητά μας όμως υπάρχουν και κάποιοι πιο «απλοί» τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν όσους επιδιώκουν, καλλιεργούν και διαθέτουν την αίσθηση του σκοπού, της κατεύθυνσης και της ταυτότητάς τους. Παρακάτω μπορείτε να εμπνευστείτε με κάποιους από αυτούς:
1. Ταξίδι. Ξεφεύγουμε από την αγωνία της εσωτερικής αναζήτησης, βγαίνοντας έξω από τον εαυτό μας και γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και μέρη. Ο Mark Twain έγραψε: "Το ταξίδι σκοτώνει τις προκαταλήψεις, τη μισαλλοδοξία και τη στενοχώρια, και πολλοί από τους ανθρώπους το χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι ανοικτές, υγιείς, φιλανθρωπικές απόψεις των ανθρώπων δε μπορούν να αποκτηθούν με το να φυτρώσουν σε μια μικρή γωνιά της γης όλη τη ζωή τους." 
2. Ανάγνωση. Από τη μυθοπλασία έως την αυτοβοήθεια, η ανάγνωση είναι πηγή νέων προοπτικών και καθοδήγησης. Περιέχει τη σοφία, τις αναζητήσεις, τους προβληματισμούς και τις ιδέες πολλών ανθρώπων.
3. Γράψιμο. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μας μπορούν να μπουν σε μία τάξη και να οργανωθούν με δημιουργικό και ωφέλιμο τρόπο (και για εμάς και για τους άλλους) με τη βοήθεια του γραψίματος. Είτε γράφοντας με δημοσιογραφικό είτε με δημιουργικό τρόπο, η απελευθέρωση που αισθανόμαστε, η δημιουργία και η ανακάλυψη ενός νέου κόσμου μπορεί να νοηματοδοτήσει τις ανησυχίες μας.
4. Ανάλυση / Θεραπεία. Η θεραπεία είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε ποιοι είμαστε, να βάλουμε σε μία τάξη τις σκέψεις και τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις μας σχετικά με τη ζωή μας. Μας βοηθάει να προσδιορίσουμε και να επιλύσουμε τους προβληματισμούς μας. Να ακουστούμε και να ακούσουμε τον εαυτό μας. Να αισθανθούμε την αποδοχή και την ενσυναίσθηση. Ο Ίρβιν Γιάλομ έχει πει ότι η ζωή από μόνη της στερείται νοήματος, έτσι οι άνθρωποι καλούνται να εφεύρουν ένα νόημα στη ζωή τους. Η θεραπεία είναι σίγουρα ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να «βρούμε» ένα νόημα.
5. Αυτοαξιολόγηση.  Μια άσκηση καταλογογράφησης των δυνάμεων, των δεξιοτήτων, των εμπειριών, των συμφερόντων, των αδυναμιών, των θέσεων και των αναγκών μας. Ποια θέματα προκύπτουν; Ποια κομμάτια λείπουν;
6. Οικογένεια / Πρόγονοι.  Εκείνοι που μας γνωρίζουν καλύτερα μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθρέφτης που αντικατοπτρίζει αυτό που δεν μπορούμε να δούμε στον εαυτό μας. Μπορούμε επίσης να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και βρούμε νόημα στην εκμάθηση για την κληρονομιά της γενεαλογίας μας.
7. Εκπαίδευση.  Η εκπαίδευση είναι ανακάλυψη. Όπως τα ταξίδια, μας πηγαίνει πέρα ​​από τους εαυτούς μας. Μας διδάσκει πώς να αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και να σεβόμαστε τις διαφορές μας. Μας διδάσκει πώς να μαθαίνουμε.
8. Πίστη / Πνευματικότητα.  Τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Αν και πολλές φορές συγχέεται με το δογματισμό, την οπισθοδρομικότητα, την εξουσία και τις δοξασίες, η πίστη στη υγιή της μορφή μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε πέρα ​​από την ανθρώπινη σφαίρα απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματά μας. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ταπεινοί και να μειώσει την αίσθηση παντοδυναμίας που έχουν αρκετοί άνθρωποι. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και στη δική μας δύναμη.
9. Συμβάν αλλαγής ζωής. Πολλοί από εμάς ανακαλύπτουμε το σκοπό και την κατεύθυνσή μας λόγω μιας αιφνίδιας αλλαγής στη ζωή μας. Ένα ατύχημα, μια ασθένεια ή κάτι απροσδόκητο.
10. Χωρίς προφανή λόγο. Έτσι ξαφνικά, όπως ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή, ο σκοπός μας μπορεί να έρθει χωρίς να το περιμένουμε. Ένα πρωί σηκωνόμαστε και κατευθυνόμαστε στο μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσαμε. Φυσικά δύσκολα όλο αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, συνήθως η μέχρι τότε ζωή μας ή γεγονότα που μας έχουν συμβεί ως τότε μπορεί να μας έχουν προετοιμάσει για όλο αυτό.
11. Απογραφή της χαράς.  Όταν βρισκόμαστε σε αναζήτηση νοήματος, συνήθως η πολυπλοκότητα επισκιάζει την απλότητα. Οι απαντήσεις όμως συχνά βρίσκονται μέσα μας και γύρω μας. Μπορούμε απλά να απαριθμήσουμε όλα τα απτά και άυλα πράγματα που μας φέρνουν χαρά στη ζωή για να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
 
12. Χρόνος / Ηλικία / Εμπειρία. Ο χρόνος είναι αυτός που μας βοηθάει να γνωρίσουμε τη ζωή. Το πέρασμά του συνήθως μας αφήνει πιο ώριμους, πιο έμπειρους και πιο σοφούς σε πολλά ερωτήματα της ζωής. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και συμπονετικοί και να τον αφήσουμε να κάνει αυτή την διεργασία σε εμάς. 
13. Διαλογισμός/ Ευαισθησία/ Ανοικτό πνεύμα. Διατηρώντας ανοιχτά και ευέλικτα το πνεύμα και την προοπτική μας ανακαλύπτουμε όχι μόνο τον εαυτό μας και τον κόσμο αλλά ακόμα και το νόημα της ίδιας της ύπαρξης.
14. Προσπάθεια/ αποτυχία.  Όταν προσπαθούμε και αποτυγχάνουμε, είμαστε προικισμένοι με μαθήματα και εμπειρίες. Το σύνολο των προσπαθειών, των επιτυχιών και των αποτυχιών μας γράφει το βιβλίο της ζωής μας. Κανείς δεν θέλει να είναι απλά ένα φυλλάδιο.
Πάνω απ’ όλα, η ζωή μας αποκτά νόημα όταν τη ζούμε όσο μπορούμε περισσότερο. Όταν δε φοβόμαστε να αφεθούμε σε αυτήν, στη διαφορετικότητα, στο καινούριο, στο να την ανακαλύψουμε, στο να αισθανθούμε (αγάπη, χαρά, πόνο, ενθουσιασμό, απελπισία, απογοήτευση, ικανοποίηση). Να τη ζήσουμε σε όλες της τις εκφάνσεις και στο έπακρο. Και έτσι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τι μας συγκινεί περισσότερο στη ζωή και το σκοπό μας σε αυτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ