Μήπως έχετε μελαγχολία της Άνοιξης; Δεν είστε μόνοι


Η άφιξη της άνοιξης επηρεάζει μερικούς ανθρώπους αρνητικά.

Η περίοδος της άνοιξης συχνά συσχετίζεται με ένα αισιόδοξο συναίσθημα. Η ηλιοφάνεια, η άνοδος της θερμοκρασίας, η άνθηση, οι περισσότερες ευκαιρίες για βόλτες και εξωτερικές δραστηριότητες, συνήθως φέρνουν στους ανθρώπους περισσότερη χαρά και ευφορία. Ωστόσο, η εμπειρία αυτή δεν ισχύει για όλους. Οι άνθρωποι με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να νιώθουν χειρότερα και τα ποσοστά αυτοκτονίας τείνουν να κορυφώνονται την άνοιξη. Αυτή η τάση έχει τεκμηριωθεί καλά σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη όμως, η άφιξη της άνοιξης μπορεί μερικές φορές να φέρει μια ήπια μελαγχολική διάθεση.

Νιώθοντας κοινωνικά απομονωμένοι

Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μπορεί να έχει μια κακή μέρα. Όταν συμβαίνει αυτό σε μια φωτεινή μέρα άνοιξης ωστόσο, η αντίθεση ανάμεσα στο πώς αισθανόμαστε και σε αυτό που πιστεύουμε ότι οι γύρω μας βιώνουν μπορεί να είναι απογοητευτικό. "Αυτή είναι ίσως η εποχή του χρόνου, που δεν περιμένουμε να αισθανθούμε άσχημα", αναφέρει η Rachel Annunziato, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Fordham. "Αν δεν καλωσορίζουμε την εποχή με τον τρόπο που το κάνουν οι άλλοι, μπορεί να αναρωτηθούμε:" Τι συμβαίνει με μένα;"
Τι μπορείτε να κάνετε: Αντιμετωπίστε τις αυτοκριτικές σκέψεις. "Δεν είναι αφύσικο να έχουμε περιόδους που δεν αισθανόμαστε τόσο καλά όσο άλλες φορές - και μερικές φορές συμβαίνει την άνοιξη", αναφέρει η Annunziato.

Αποτυχία στους στόχους του έτους

Μέχρι τον Απρίλιο, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στόχοι που είχαμε βάλει στην αρχή του έτους δεν ευοδώνονται. Για μερικούς ανθρώπους, η συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν επιτύχει αυτό που θέλουν να κάνουν μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική διάθεση.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αναδιαμορφώστε την μη επίτευξη των στόχων σας ως ευκαιρία μάθησης και όχι ως αποτυχία. «Σκεφτείτε ποια είναι τα εμπόδια και τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά», αναφέρει η Annunziato. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσετε το σχέδιό σας και για να εργαστείτε προς το στόχο σας ή για να αναθεωρήσετε το στόχο και να τον κάνετε πιο εφικτό. Στη συνέχεια προσπαθήστε ξανά.

Αντιμετώπιση των αλλεργιών της άνοιξης

Η αλλεργική ρινίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή της βλεννώδους μεμβράνης στο εσωτερικό της μύτης που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση. Για πολλά άτομα τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γύρη όπως η ρινική καταρροή, ο κνησμός και το φτέρνισμα επιστρέφουν κάθε άνοιξη.
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πιο συχνά σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Ποια είναι η σύνδεση; Από οργανική άποψη τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών που προάγουν τη φλεγμονή εντοπίζονται σε άτομα με ρινική φλεγμονή και παρόμοιες αλλαγές παρατηρούνται σε άτομα με κατάθλιψη. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι φλεγμονώδεις ουσίες μπορεί να περάσουν από τη ρινική κοιλότητα στον εγκέφαλο, αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη μελέτη. 
Πέρα από αυτό, οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να υποφέρετε και να σαμποτάρουν τον ύπνο σας. Σε ψυχολογικό επίπεδο, αυτό είναι αγχωτικό σε καθημερινή βάση. "Ενώ οι άλλοι απολαμβάνουν την εποχή, εσείς απλά πρέπει να περιμένετε να τελειώσει η άνοιξη", αναφέρει η Annunziato.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μιλήστε με τον γιατρό σας ή με κάποιον αλλεργιολόγο για να ελέγξετε τις αλλεργίες σας.

Όταν είναι κάτι περισσότερο από μελαγχολία της Άνοιξης

Παρακολουθήστε τον εαυτό σας για σημάδια κατάθλιψης. Και αν συμβαίνει αυτό, μην υποθέσετε ότι η κατάθλιψη θα φύγει από μόνη της. Μερικοί άνθρωποι έχουν μία εποχιακή μελαγχολία που ξεκινά το φθινόπωρο ή το χειμώνα και μειώνεται την άνοιξη σταδιακά. Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης δεν ακολουθούν ένα τέτοιο σαφές εποχιακό πρότυπο. Πολλές φορές τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να κορυφώνονται την άνοιξη. Οι επιστήμονες αναζητούν ακόμη τους λόγους για αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα. Ένας πιθανός ένοχος είναι ο ήλιος, ο οποίος αλληλεπιδρά με το σύστημα σεροτονίνης του εγκεφάλου. Για τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη, οι περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας της άνοιξης μπορεί να έχουν ευχάριστα ενεργοποιητική δράση. Για όσους έχουν κατάθλιψη, μπορεί επίσης να προσφέρει μια ενέργεια που είναι αρκετή για να εκδηλώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Τι μπορείτε να κάνετε: Η κατάθλιψη απαιτεί επαγγελματική διάγνωση και θεραπεία. Εάν έχετε πλέον σταματήσει να απολαμβάνετε πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε ή εάν αισθάνεστε σταθερά λύπη και απελπισία, συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν έχετε σκέψεις για να βλάψετε τον εαυτό σας, απευθυνθείτε αμέσως για βοήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ