ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ


Οι γιορτές είναι πάντα μια ευκαιρία για ανταλλαγή δώρων με τους αγαπημένους μας. Είναι επίσης μία ευκαιρία, ειδικά με το ξεκίνημα του νέου έτους, να σκεφτούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε στη ζωή μας και με ποιους τρόπους. Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στη ζωή μας- αν όχι ο σημαντικότερος, είναι η προσωπική μας ζωή. Είτε έχετε ήδη σύντροφο στη ζωή σας είτε είσαστε σε αναζήτηση, μπορείτε να συνδυάσετε το έθιμο αυτό των γιορτών με την απόφαση να κάνετε κάποιες κινήσεις για τη βελτίωση της προσωπικής σας ζωής. Άλλωστε τα καλύτερα «δώρα» προς τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας δεν περιλαμβάνουν αντικείμενα, αλλά πράξεις και συναισθήματα. Παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση σας ή να εφαρμόσετε στη μελλοντική σας σχέση εφόσον είστε ακόμα singles.
1. Εκφράστε τα συναισθήματά σας. Η δυσκολία για πολλά ζευγάρια, σύμφωνα με τον Gary Chapman, συγγραφέα των 5 ερωτικών γλωσσών (Northfield, 2010), είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο δείχνει την αγάπη συχνά δεν είναι τρόπος με τον οποίο ο συνεργάτης του την αισθάνεται. Οι πέντε γλώσσες αγάπης του Chapman περιλαμβάνουν:
  • Λόγια επιβεβαίωσης. Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν την αγάπη πιο άμεσα μέσα από ζεστά λόγια τα οποία αυξάνουν το συναίσθημα της ασφάλειας, της επιβεβαίωσης και της ικανοποίησης από τη συντροφική σχέση.
  • Ποιοτικός χρόνος. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται την αμέριστη προσοχή του συντρόφου τους. Είναι σημαντικό να έχετε χρόνο μαζί χωρίς περισπασμούς, όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε, να κάνετε συζητήσεις και να απολαύσετε δραστηριότητες μαζί. Ο ποιοτικός χρόνος, σύμφωνα με τον Chapman, βοηθά τα ζευγάρια να δημιουργούν αποθέματα θετικών αναμνήσεων, οι οποίες συνδέονται με την αυξημένη οικογενειακή σταθερότητα και ικανοποίηση.
  • Ανταλλαγή δώρων.  Το βασικό με αυτή τη γλώσσα αγάπης δεν έχει καμία σχέση με την τιμή. Ένα δώρο που θα μπορούσε να δείξει τα συναισθήματά σας είναι ένα αντικείμενο από ένα κατάστημα που αρέσει στο σύντροφό σας, κάτι που θυμίζει μια κοινή ανάμνησή σας ή κάτι που φτιάξατε εσείς για εκείνον. Αυτά τα είδη δώρων αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικός για εσάς, ότι έχετε δώσει προσοχή και ότι πραγματικά γνωρίζετε το σύντροφό σας και τι του αρέσει.
  • Πράξεις φροντίδας. Αυτή η γλώσσα αγάπης δίνει έμφαση στα πράγματα που γνωρίζετε ότι ο σύντροφός σας θα ήθελε να κάνετε, όπως π.χ. το να γευματίσετε μαζί, να πετάξετε τα σκουπίδια ή να πληρώσετε τους λογαριασμούς. Αυτές οι πράξεις δείχνουν στον σύντροφό σας ότι είναι σημαντική για εσάς η ζωή σας μαζί του και ότι σας αρέσει να τον φροντίζετε.
  • Φυσική επαφή. Χάδια, αγκαλιές, φιλιά - για μερικούς ανθρώπους, η φυσική οικειότητα είναι το σήμα της αγάπης και του έρωτα. Αν η βασική γλώσσα αγάπης σας είναι φυσική επαφή, τίποτα δεν θα σας πει "σ 'αγαπώ" περισσότερο από αυτή.



2. Ανανεώστε το πάθος στη σχέση σας. Το πάθος βελτιώνει τις σχέσεις κάνοντας τους ανθρώπους πιο ανεκτικούς ο ένας στον άλλο. Όταν σκεφτόμαστε ότι ο σύντροφός μας μας αρέσει, είμαστε πολύ πιο συντηρητικοί στα παράπονα και είμαστε πιο ανεκτικοί. Μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό είναι:
·        Εστιάστε στην ερωτική και σεξουαλική σας επικοινωνία. Φέρτε το πάθος πίσω μέσω του αγγίγματος, του αισθησιασμού και της ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας συνδεθείτε συναισθηματικά και σωματικά. Εκφράστε στο σύντροφό σας τις επιθυμίες σας, τις φαντασιώσεις σας και ακούστε και τις δικές του.
  • Οργανώστε μία βραδιά με εκπλήξεις: ένα καλό δείπνο, ένα καλό κρασί, κεριά, μουσική, σέξι ρούχα και .. ότι ήθελε προκύψει!
  • Στείλτε του σέξι μηνύματα. Όταν είστε μακριά εκφράστε του μέσω πονηρών μηνυμάτων τι θα κάνατε αν ήσαστε μαζί και τι θα θέλατε να κάνετε όταν βρεθείτε από κοντά. Φυσικά όχι μακαρόνια και προσοχή στο σωστό παραλήπτη!
  • Οργανώστε μια μίνι ρομαντική εξόρμηση για τους δυο σας. Ειδικά τώρα που είναι χειμώνας μπορείτε να κλείσετε ένα διήμερο στο βουνό σε ένα ζεστό ξενοδοχείο.
  • Μην ξεχνάτε την αρχή της γνωριμίας και της σχέσης σας. Εάν η ρουτίνα της καθημερινότητας έχει επηρεάσει και τη σχέση σας, ανατρέξτε στο παρελθόν και στον ενθουσιασμό της αρχής της σχέσης. Φλερτάρετε ξανά με το σύντροφό σας, οργανώστε ραντεβού, πηγαίνετε σε μέρη που είχατε πάει στις πρώτες συναντήσεις σας. 

Το καλό σεξ είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά μιας πετυχημένης σχέσης και έχει πολλά οφέλη. Ο οργασμός αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει τα συναισθήματα της σύνδεσης και της εμπιστοσύνης. Τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα αισθήματα γενναιοδωρίας, μειωμένου στρες και βελτιωμένης καρδιαγγειακής υγείας.

3. Δώστε χώρο και χρόνο στο σύντροφό σας. Το να δώσετε στον σύντροφό σας το δώρο του χρόνου βοηθά και ανανεώνει τους συντρόφους και τη σχέση. Ο χρόνος βοηθά εσάς και το σύντροφό σας να έρθετε σε επαφή με τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητές σας. Και επιτρέπει να τα μοιραζόμαστε μεταξύ μας ώστε να ανανεώνουμε και τη σχέση πέρα από τον εαυτό μας.
4. Περάστε χρόνο μαζί. Κάποιος προσωπικός χρόνος είναι υγιής, αλλά όπως και με όλα τα πράγματα, η ισορροπία είναι καθοριστική. Πάρα πολλά μπορούν να αποδυναμώσουν μια σχέση δημιουργώντας ξεχωριστές σφαίρες ενδιαφέροντος, που μπορούν να οδηγήσουν τα ζευγάρια να έχουν όλο και λιγότερα κοινά με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σύμβουλος σχέσεων Willard F. Harley, PhD, συμβουλεύει τα ζευγάρια να κάνουν τα περισσότερα πράγματα που απολαμβάνουν μαζί. "Τα ζευγάρια που περνούν τον πιο ευχάριστο χρόνο μαζί τείνουν να έχουν επιτυχημένους γάμους", αναφέρει.

5. Περιορίστε την κριτική και την αρνητικότητα. Τίποτα δεν μπορεί να βυθίσει μια σχέση ταχύτερα από την αδιάφορη αρνητικότητα, λέει ο ερευνητής γάμου John Gottman, PhD. Στην έρευνα του στο "Love Lab" του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο Gottman διαπίστωσε ότι οι επιτυχημένες σχέσεις έχουν αναλογία 5 προς 1 θετικών αλληλεπιδράσεων - φιλοφρονήσεις, φροντίδα, προσφορές βοήθειας - σε αρνητικές συνήθειες όπως κριτική και γκρίνια.
Όταν γυρίζετε την πλάτη σας όταν ο σύντροφός σας μιλάει διαβρώνετε την έννοια της συντροφικότητας. Προσπαθήστε να καταλάβετε πόσο συχνά ασκείτε κριτική στον σύντροφό σας. Η έμφαση στο θετικό στη σχέση σας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσετε τα αρνητικά ζητήματα. Σημαίνει απλά ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία από κοινού σε ένα περιβάλλον που είναι εμπλουτισμένο με θετικά συναισθήματα και ανταλλαγές.


6. Ακούστε το σύντροφό σας. Δυστυχώς, όταν τα ζευγάρια είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σύνηθες να γίνονται λιγότερο προσεκτικοί- αλλά με λίγη πρακτική, μπορείτε να ανανεώσετε την ικανότητά σας να ακούτε. Μιλήστε με το σύντροφό σας για σημαντικά ζητήματα και ακούστε προσεκτικά την άποψή του. Να είστε ειλικρινείς, αλλά μην επικεντρωθείτε μόνο στα αρνητικά. Μοιραστείτε προσωπικές επιτυχίες και πράγματα που θα βρείτε συναρπαστικά. Στη συνέχεια, όταν είναι η σειρά του συντρόφου σας, ακούστε ενεργά αυτό που πρέπει να πει χωρίς διακοπή. Αυτό που είναι σημαντικότερο είναι να ακούμε με την ετοιμότητα να δώσουμε και να πάρουμε.  Όταν είμαστε γενναιόδωροι, δημιουργούμε ωραία συναισθήματα και τότε ο άλλος φυσικά αρχίζει επίσης να δίνει πίσω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ