Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία γιορτή που ο περισσότερος κόσμος περιμένει με χαρά και ανυπομονησία. Είτε μείνουμε στην πόλη είτε φύγουμε για διακοπές, είναι μία ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε, να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, να χαρούμε και να διασκεδάσουμε, να φάμε και να πιούμε, να κάνουμε βόλτες, να ψωνίσουμε δώρα, να φάμε και να πιούμε και γενικά να νιώσουμε την μαγεία αυτών των ημερών.
Θυμάμαι όταν ήμουν παιδάκι περίμενα με λαχτάρα τις γιορτές που ήταν η αγαπημένη μου περίοδος- πέρα από το καλοκαίρι φυσικά. Αυτό που με γοήτευε, εκτός από την ξεκούραση και τη διασκέδαση εκείνων των ημερών ήταν το πνεύμα της μαγείας που επικρατούσε. Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες, η χριστουγεννιάτικη μουσική, τα κάλαντα, η ανταλλαγή δώρων, τα οικογενειακά γεύματα συνέθεταν για εμένα ένα όμορφο σκηνικό που στο παιδικό μου μυαλό περιείχε μπόλικες δόσεις μαγείας. Ο Άγιος Βασίλης, τα ξωτικά, τα όνειρα και οι επιθυμίες που γίνονται πραγματικότητα ήταν για εμένα κάτι υπαρκτό και εφικτό.
Μεγαλώνοντας και ανακαλύπτοντας και βιώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα, άρχισα να γίνομαι περισσότερο ρεαλίστρια, όσο βέβαια μου το επέτρεπε η δημιουργική μου φύση και η φαντασία μου. Οι μέρες των γιορτών δε διαφέρουν από τις υπόλοιπες χειμωνιάτικες μέρες πέρα από το ότι υπάρχουν οι αργίες που είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να δούμε οικογένεια και φίλους, να διασκεδάσουμε και ίσως να κάνουμε και καμία εκδρομή αν έχουμε τη δυνατότητα. Ή μήπως δεν είναι μόνο αυτό; Ίσως το νόημα των Χριστουγέννων να είναι κάτι πολύ παραπάνω..
Τα Χριστούγεννα έχουν μια μαγεία η οποία δεν οφείλεται ούτε στα ξωτικά ούτε στους τάρανδους του Αη- Βασίλη. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της Αγάπης και εκεί οφείλεται όλη αυτή η μαγεία. Της Αγάπης για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, για τα όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου γύρω μας, για την ίδια τη ζωή.

Αυτές τις γιορτινές μέρες που οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτόμαστε την ξεκούραση, τη διασκέδαση, τα δώρα, τα ωραία φαγητά και γλυκά, κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν αυτά τα πράγματα, σίγουρα όχι με την ίδια χαρά και ξενοιασιά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε κάποιο νοσοκομείο, σε κάποιο γηροκομείο ή σε κάποιο ίδρυμα. Μπορεί να αισθάνονται μόνοι τους και λυπημένοι, να έχουν χάσει κάποιο δικό τους άνθρωπο. Μπορεί να είναι αντιμέτωποι με την αρρώστια και την ανημποριά οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους. Να μην έχουν την άνεση όχι απλά να ψωνίσουν δώρα, αλλά ούτε να έχουν ένα πιάτο φαγητό ή μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Μπορεί να είναι παιδιά που το μόνο που ζητάνε από τον Άγιο Βασίλη είναι υγεία ή λίγο φαγητό.
Μπορεί εσείς να λαχταράτε για λίγο χιόνι από τη σιγουριά του ζεστού σας σπιτικού ή να θυμώσετε που δε σας πήραν δώρο το τελευταίο smartphone που βγήκε στην αγορά, όμως υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα δεδομένο στη ζωή. Αφήστε για λίγο την οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του κινητού σας και βγείτε μία βόλτα στον έξω κόσμο. Εστιάστε στα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω σας αντί για τις στολισμένες βιτρίνες των μαγαζιών και τα άψυχα υλικά αντικείμενα που πουλάνε.
Δεν αναφέρω όλα αυτά για να σας κάνω να μελαγχολήσετε ή για να αισθανθείτε ενοχές και να σας χαλάσω τη χαρά σας εν όψει των γιορτινών ημερών. Απλά θέλω να σας υπενθυμίσω το αυτονόητο. Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι πρέπει καταρχήν να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε στη ζωή, ακόμα και για αυτά που θεωρούμε απλά πράγματα: την υγεία μας (σε γενικές γραμμές), φαγητό, στέγη, φίλους, οικογένεια, δουλειά, ρούχα και παπούτσια και πάνω απ’ όλα.. Αγάπη. Αγάπη για να πάρουμε αλλά κυρίως για να δώσουμε. Η αγάπη είναι κάτι που δεν απαιτεί κόπο και κόστος αλλά δίνει τη μεγαλύτερη χαρά όταν το προσφέρουμε. Χαρά όχι μόνο για αυτούς που τη δέχονται αλλά και για αυτούς που την προσφέρουν. Μη φοβηθείτε λοιπόν να την προσφέρετε αυτές τις γιορτές, όχι μόνο στους δικούς σας ανθρώπους αλλά σε όλο τον κόσμο γύρω σας και ιδιαίτερα αυτούς που βλέπετε ότι την έχουν περισσότερο ανάγκη αυτές τις μέρες. Αυτούς που νιώθουν μόνοι, λυπημένοι, αδύναμοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι από τη ζωή και τους ανθρώπους. Είναι παντού γύρω μας. Δώστε τους το μόνο συστατικό που δίνει δύναμη, ελπίδα, κουράγιο και υπομονή, θέληση. Μεταφράστε την σε ένα καλό λόγο, μια αγκαλιά, ένα πιάτο φαί ή ένα μικρό δωράκι ή εκφράστε την όπως εσείς θεωρείτε ότι μπορείτε καλύτερα.

 Δεχτείτε και προσφέρετε λοιπόν την Αγάπη παντού και από παντού. Και έτσι, θα νιώσετε ότι η μαγεία των Χριστουγέννων της αθωότητας της παιδικής σας ηλικίας θα επιστρέψει και ότι με αυτήν τα πάντα είναι εφικτά! Χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα λοιπόν με Μαγεία και Αγάπη!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ