Η σημασία της ομορφιάς στη ζωή μας


Από την πρωτόγονη κι όλας εποχή, σε όλα τα ζωντανά πλάσματα υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που τα οδηγούν στην προσέλκυση και την επιλογή συντρόφου για τη διαιώνιση του είδους τους. Μερικές φορές, στην προσπάθεια να προσελκύσουν ένα πιθανό σύντροφο διακινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Η φυσική ελκυστικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην προσέλκυση τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών και συσχετίζεται με ένα ευνοϊκό ή μη ευνοϊκό γενετικό υλικό. Το ίδιο ισχύει και για τα ανθρώπινα όντα. Τα πρότυπά μας για την ομορφιά δεν είναι αυθαίρετα. Τα γονίδια που επηρεάζουν την υγεία και τη βιωσιμότητα επηρεάζουν τη συμμετρίας και το σχήμα του προσώπου. Φυσικά πλέον οι μηχανισμοί που επηρεάζουν την έλξη είναι πλέον αυτόματοι και υποσυνείδητα. Ένας άνδρας που κοιτάζει σε ένα μπαρ μια ελκυστική γυναίκα δεν σκέφτεται εκείνη τη στιγμή αν θα μπορούσε να γεννήσει υγιή παιδιά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα προφανές στοιχείο ομορφιάς είναι η συμμετρία και η αναλογία. Πέρα όμως από αυτό, τα πρότυπα ομορφιάς επηρεάζονται και από τη μόδα που ορίζει την ομορφιά διαφορετικά από τη μια εποχή στην άλλη – άλλοτε προτιμούνταν οι πιο γεμάτες γυναίκες από τις αδύνατες, η λευκή αλαβάστρινη επιδερμίδα αντί για τις ηλιοκαμένες και ούτω καθεξής - αλλά αυτές οι παραλλαγές είναι πάντοτε μέσα σε στενά όρια. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά στις γυναίκες που ελκύουν τους άντρες είναι η νεανικότητα, το συμμετρικό πρόσωπο και σώμα, τα θηλυκά χαρακτηριστικά του προσώπου, το σώμα σε σχήμα κλεψύδρας και είναι αυτά που δείχνουν ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να γίνει μητέρα των παιδιών τους. Αυτές οι προτιμήσεις καλύπτουν σύνορα, πολιτισμούς και γενιές, δηλαδή υπάρχουν πραγματικά καθολικά πρότυπα ομορφιάς.
Επομένως, είναι λογικό να προσελκύεται κάποιος αρχικά από κάποιον λόγω της εμφάνισης. Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα είναι συνήθως κάτι που μετράει στην πορεία της σχέσης. Αλλά επίσης στην αρχική συνάντηση με κάποιον εκτός από την ομορφιά του μπορούμε να δούμε και άλλα πράγματα: πόσο καλά είναι κάποιος ντυμένος και περιποιημένος, για παράδειγμα. Αυτά αντανακλούν συχνά το στυλ της προσωπικότητάς κάποιου και την κοινωνικοοικονομική του τάξη. Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν άντρες υψηλότερους από εκείνες, με συμμετρικά χαρακτηριστικά (ένα σημάδι ότι ένας πιθανός σύντροφος είναι υγιής). Όμως, οι γυναίκες σε όλες τις κουλτούρες επίσης σκοπεύουν να βρουν συντρόφους με υψηλή θέση, δύναμη και οικονομική άνεση. Και όπως και οι γυναίκες που δεν είναι πολύ ελκυστικές, έτσι και οι άνδρες που δεν είναι σε καλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν συντρόφους. Η προτίμηση των πιο ικανών και πιο ωραίων δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δε έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια επιτυχημένη σχέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τελικά κάποιο ταίρι. Η έλξη είναι συνήθως και κάτι υποκειμενικό για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Κάποιος που μπορεί να φαίνεται συνηθισμένος στους περισσότερους ανθρώπους μπορεί να φαίνεται ελκυστικός για κάποιον άνθρωπο. Παρόλο που η φύση θέτει ορισμένους περιορισμούς στο τι είναι ελκυστικό, μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εμπίπτουν σε αυτούς τους περιορισμούς κάποιες φορές είναι ελκυστικοί από μερικούς ανθρώπους.
Παρόλα αυτά το να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση είναι κάτι υγιές σε λογικά πλαίσια. Το θεωρούμε αξιοθαύμαστο όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιωθούν διανοητικά. Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουμε την εξωτερική εμφάνιση διαφορετικά; Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες έλκονται από τις γυναίκες με σαρκώδη χείλη, μικρό πηγούνι και μεγάλα μάτια, κάτι που δείχνει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Μερικές τυχερές γυναίκες έχουν μεγάλα μάτια, άλλες προσπαθούν να πετύχουν αυτό το εφέ χάρη στην έξυπνη εφαρμογή της σκιάς ματιών. Στο άλλο άκρο βέβαια υπάρχουν γυναίκες που μοιάζουν με  ζωγραφισμένες κούκλες. Ομοίως, η προσπάθεια μίας γυναίκας στα 50 να φαίνεται 25 μέσω πλαστικής χειρουργικής μπορεί να έχει αφύσικα αποτελέσματα. Υπάρχουν γυναίκες που είναι τόσο εθισμένες στην πλαστική χειρουργική πιθανότατα επειδή προσπαθούν να γεμίσουν κάποιο κενό στη ζωή τους με σιλικόνη. Μόλις οι γυναίκες αρχίσουν να βλέπουν τις ρυτίδες και το πόδι της χήνας, η απελπισία να μοιάζουν σαν να γεννήθηκαν χθες συχνά τους κάνει να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο.
Γενικά, είναι σχεδόν καθολικό για τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα για να κάνουν τους εαυτούς τους πιο ελκυστικούς:
1.      Συνήθως οι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν την εμφάνισή τους με ήπιο τρόπο με περιποίηση και με τη χρήση μακιγιάζ
2.      Τα ρούχα και τα αξεσουάρ, επίσης, επιλέγονται συνήθως για να βελτιώσουν την εμφάνιση. Αλλά όπως και στη χρήση μακιγιάζ, κάποια ρούχα θα απευθύνονται σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους. Τα ρούχα επιλέγονται συχνά για να καταστήσουν τις φυσικές ατέλειες λιγότερο προφανείς. 
3.      Ορισμένες πτυχές της σωματικής εμφάνισης μπορούν να αλλάξουν με άσκηση - όχι πολλές και όχι εύκολα. Αυτοί που είναι υπέρβαροι μπορούν να φτάσουν στο σωστό τους βάρος με άσκηση και δίαιτα. Γενικά, η επίδραση του βάρους στην ελκυστικότητα είναι υπερβολική και η επίπτωση που έχει αυτό στην υγεία υποεκτιμάται.
4.      Η πλαστική χειρουργική είναι μια στρατηγική που απευθύνεται σε μερικούς. Είναι λογικό να διορθωθεί μια προφανής παραμόρφωση, αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την πλαστική χειρουργική ξανά και ξανά χωρία ιδιαίτερα σοβαρή αιτία. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε επιθυμητά. 

Στο μυθιστόρημα Myth Beauty της Naomi Wolf η συγγραφέας υποστηρίζει ότι τα πρότυπα ομορφιάς αποτελούν ένα σχέδιο για να κρατήσουν τις γυναίκες πολιτικά, οικονομικά και σεξουαλικά υποταγμένες στους άνδρες. Φαίνεται όμως ότι η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο στην ερωτική επιτυχία μίας γυναίκας, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική επιτυχία. Όσο πιο ελκυστική είναι η γυναίκα, συνήθως τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει στη ζωή της. Ίσως θα έπρεπε να αποδεχτούμε ότι η ανδρική σεξουαλικότητα είναι διαφορετική από τη γυναικεία σεξουαλικότητα.  Η αλήθεια είναι πως, όπως και η γνώση, η ομορφιά είναι δύναμη. Έτσι, κυρίες, διαβάστε πολλά βιβλία, αναπτύξτε το μυαλό σας και το χαρακτήρα σας, ασκήστε τα δικαιώματα που κερδήθηκαν από τους αγώνες του γυναικείου κινήματος και προσπαθήστε να γίνετε κάποιος που κάνει τη διαφορά στον κόσμο. Βέβαια ενώ κάνετε όλα αυτά, μην ξεχάσετε να φορέσετε και lipgloss!

Η προσωπική ελκυστικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί απλά κοιτάζοντας μια φωτογραφία ή κρίνοντας κάποιον με την πρώτη ματιά. Πολύ γρήγορα, παρεμβαίνουν πτυχές της προσωπικότητας. Το χαμόγελο, η αμεσότητα, ο τρόπος που μιλάει και συμπεριφέρεται κάποιος, ο δυναμισμός, η φιλικότητα, η αυθεντικότητα είναι μερικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο ελκυστικό πέρα από την εμφάνισή του και να τον κάνουν ενδιαφέρων άνθρωπο. Οι ιδιότητες του μυαλού και της προσωπικότητας επισκιάζουν τις ήσσονος σημασίας παραλλαγές στην εμφάνιση και αυτός ίσως είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιος ερωτευμένος με ένα άτομο δεν ερωτεύεται εκ νέου ένα άλλο πρόσωπο που είναι πιο όμορφο.
Για να κατανοήσουμε τι χρειάζεται για να είμαστε όμορφοι, πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς για το τι είναι όμορφο για τον κάθε άνθρωπο. Μια υγιής προσέγγιση στην ομορφιά δεν προσποιείται ούτε ότι είναι περιττή ή ασήμαντη ούτε την καθιστά το πιο σημαντικό από όλα τα στοιχεία ενός ανθρώπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ