Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞ


 Πολλοί νέοι αλλά και ενήλικες κατηγορούν τον πολιτισμό μας για την προώθηση μιας εκκωφαντικής σιωπής γύρω από το θέμα του σεξ και της σεξουαλικότητας. Επιπλέον, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της κοινωνίας μας για πρόληψη της εγκυμοσύνης και των ασθενειών ακούσια προωθεί την αρνητικότητα της σεξουαλικότητας. Το θέμα του σεξ είναι πιο συχνά αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του κινδύνου και του φόβου από ότι η υγιής ευχαρίστηση και το άνοιγμα.
Χρησιμοποιώντας μία θετική προσέγγιση στην εκπαίδευση στη σεξουαλικότητα μπορεί να βοηθήσει τους νέους να γνωρίσουν τα θετικά στοιχεία της σεξουαλικότητας, να ανακαλύψουν τη δική τους σεξουαλικότητα και πώς μπορούν να αντλήσουν ευχαρίστηση από αυτή, να αναπτύξουν τις προσωπικές αξίες, την αυτοεκτίμηση, ένα άνετο στυλ επικοινωνίας, καθώς και υπευθυνότητα στις ικανότητες λήψης αποφάσεων. Η θετική άποψη της σεξουαλικότητας είναι τόσο μια εκπαιδευτική προσέγγιση όσο και ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων που περιλαμβάνει:
·        Την κατανόηση της σεξουαλικότητας ως μια φυσική και υγιή πτυχή της ανθρώπινης ζωής η οποία οδηγεί στο θαύμα της αναπαραγωγής.
·        Την κατανόηση της σεξουαλικότητας ως μια φυσική και υγιή πτυχή της ανθρώπινης ζωής μέσα από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε σωματική και ψυχική ευεξία.
·        Τη γνώση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, της ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας, της αντισύλληψης και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων με τα οποία μπορεί ένα άτομο να κάνει υπεύθυνες επιλογές.
·        Την συντροφικότητα που προέρχεται μέσα από την ψυχική και σωματική επαφή και την επικοινωνία με σεβασμό και ανταλλαγή των προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων μεταξύ των συντρόφων και
·        Την πρακτική ασφαλούς και αμοιβαίας συναινετικής σεξουαλικής δραστηριότητας.


Η επίδραση της θετικής σεξουαλικότητας στην συνολική υγεία και την άμυνα του οργανισμού
Οι αρνητικές επιδράσεις της απουσίας της σεξουαλικής δραστηριότητας στην υγεία του ανθρώπου έχει φανεί από πολλές μελέτες. Πρόσφατες όμως μελέτες αποδεικνύουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δρα ευεργετικά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να  αξιοποιηθεί όχι μόνο από  ειδικούς που ασχολούνται με την σεξουαλική υγεία αλλά και όλους τους επαγγελματίες  υγείας. Η σωστή ενημέρωση των πολιτών θα τους βοηθήσει να κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο και τη βελτίωση της υγείας τους.
Οι θετικές επιδράσεις στην συνολική υγεία εντοπίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Από τις μελέτες φαίνεται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει μειώνει το χρόνιο πόνο. Επίσης η κολπική διέγερση σχετίζεται με σημαντικές αναλγητικές ιδιότητες συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από τη διέγερση της κλειτορίδας. Όσο αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα η κλασσική σεξουαλική πράξη φαίνεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν αντιθέσει με την πρωκτική επαφή η οποία σχετίζεται με καταστολή της. Η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία κουράζει αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως καλύτερος ύπνος σημαίνει καλύτερη υγεία, σωστότερο βάρος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Τέλος όσο αφορά στο ενδοκρινικό σύστημα η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως της τεστοστερόνης, της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης κ.α. Ενδεικτικά αυτό έχει σαν συνέπεια τη βελτίωση της ερωτικής ζωής και τη μείωση της κατάθλιψης.
Η επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα
Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη διαστολική πίεση στην ανάπαυση. Με τον τρόπο αυτό το άτομο αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, ενώ είναι μια ικανοποιητική άσκηση για τον οργανισμό. Έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως μια δυνατή προπόνηση. Όπως κι η γυμναστική όμως έτσι και το σεξ θα πρέπει να γίνεται τακτικά  για να υπάρχουν τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%.
Η επίδραση στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα
Από μελέτες φαίνεται ότι οι παράμετροι του σπέρματος δηλαδή ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία είναι καλύτερες μετά από μια κλασική σεξουαλική πράξη συγκριτικά με τον αυνανισμό. Τα ευρήματα αυτά συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης λειτουργίας του προστάτη. Η λειτουργία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων όπως η φλεγμονή (χρόνια προστατίτιδα), ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Όσον αφορά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότι η κολπική συνουσία βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου και του περινέου. Σε αυτό φαίνεται να βοηθούν οι αντανακλαστικές συσπάσεις που προκαλούνται οι οποίες δυναμώνουν το πυελικό έδαφος με αποτέλεσμα την μείωση των επεισοδίων ακράτειας. Επίσης η προσταγλανδίνη που υπάρχει στο σπέρμα βελτιώνει  την αιμάτωση και οξυγόνωση του κόλπου άρα και την λειτουργικότητα του.
Η επίδραση στην ψυχική υγεία
Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία. Αναμφίβολα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτό καθιστά το άτομο πιο ικανό να διαχειριστεί, να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του. Επιδρά όμως και στη βελτίωση της διάθεσης και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης, νευρώσεων και ψυχωτικών διαταραχών. Ενισχύει την κοινωνικότητα, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες. Τέλος τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά σεξ. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι δυναμώνει η σχέση και αυξάνει η ικανοποίηση που εισπράττουν από αυτή.
Ο ρόλος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Η προώθηση μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους να γίνουν γνώστες και να κάνουν πιο υγιεινές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προωθήσουν αυτό που λέμε Θετική Σεξουαλικότητα:
·        Να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους εφήβους για να μάθουν και να μοιραστούν. Ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον είναι σημαντικό για τη συζήτηση των θεμάτων της σεξουαλικότητας για τη νεολαία, καθώς και για τους ενήλικες. Είναι γενικά ευκολότερο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, όταν οι έφηβοι αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς το φόβο της κρίσης από τους ενήλικες και τους συνομηλίκους. Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον, συμφωνώντας με κανόνες λειτουργίας - όπως με την αντίληψη ότι δεν υπάρχουν «χαζές ερωτήσεις»- βοηθά στην δημιουργία μιας γενικής αίσθησης άνεσης και διαφάνειας.
·        Να παρέχουν απλές και τεκμηριωμένες πληροφορίες. Η παραπληροφόρηση σχετικά με ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές θα πρέπει να διορθωθεί. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αυνανισμός δεν είναι κάτι κακό από τη στιγμή που συμβαίνει στο σωστό χώρο και χρόνο. Από την άλλη πλευρά, πολλοί έφηβοι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στο φως.
·        Να διευκρινίσουν τις δικές τους αξίες. Όλοι έχουν αξίες τις οποίες φέρνουν και στην εργασία που κάνουν. Ορισμένες από αυτές τις αξίες, ωστόσο, μπορεί να είναι καλύτερα να τις αφήσει ένας εκπαιδευτικός στην άκρη πριν κάνει μια συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με έφηβους. Οι πραγματικές πληροφορίες που παρέχονται στους νέους δε θα πρέπει να επηρεάζονται από προσωπικές αξίες και απόψεις. Μια προτεραιότητα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν έφηβους είναι να διευκολύνουν την εκμάθηση ακριβών πληροφοριών και όχι να μοιραστούν τις προσωπικές απόψεις και αξίες τους.
·        Να έχουν συνείδηση για τα μηνύματα που στέλνουν. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν συνείδηση των δικών τους αρνητικών μηνυμάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν λεκτικά μηνύματα, μη-λεκτικά μηνύματα, όπως το συνοφρύωμα, ή άλλη γλώσσα του σώματος. Ακόμα και λεπτά, μη-λεκτικά μηνύματα μπορούν να βιωθούν επικριτικά ή να στείλουν ένα αρνητικό μήνυμα στους νέους.
·        Να περικλείουν και να σέβονται την εμπειρία του καθενός. Με συμπεριφορές όπως το να μιλούν σε εφήβους, και να εξαιρούν τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους,  να αναφέρονται στο σεξ μόνο ως την πράξη της συνουσίας, ή παραλείποντας να θίξουν ζητήματα όπως η σεξουαλική βία, η ομοφοβία, ή η άμβλωση, αγνοούν την εμπειρία πολλών νέων. Στάσεις και συμπεριφορές που αγνοούν ή αρνούνται μπορεί να οδηγήσουν κάποιους νέους σε συναισθηματικό τραυματισμό. Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται αποδεκτοί από τους άλλους για να βιώσουν τη σεξουαλικότητα ως κάτι θετικό.
·        Να αναγνωρίζουν και να επιβεβαιώνουν τα σεξουαλικά δικαιώματα των εφήβων, τα οποία περιλαμβάνουν:
1.     Το δικαίωμα σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλικότητα και τα ΣΜΝ.
2.     Το δικαίωμα να μην εκφράσουν τη σεξουαλικότητά παρά μόνο όταν το θελήσουν πραγματικά
3.     Το δικαίωμα να πουν όχι σε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο άγγιγμα οποιουδήποτε είδους
4.     Το δικαίωμα να καταγγείλουν οποιαδήποτε σωματική ή σεξουαλική πίεση
5.     Το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την σεξουαλικότητα, ανά πάσα στιγμή
6.     Το δικαίωμα να σταματήσουν μία σωματική ή σεξουαλική σχέση με έναν σύντροφο σε οποιοδήποτε σημείο και
7.     Το δικαίωμα να εκφράσουν τη σεξουαλικότητα με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης, ή τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις.

Ως εκ τούτου, η σεξουαλικότητά μας είναι κάτι περισσότερο από το τι κάνουμε με ένα άλλο άτομο σεξουαλικά. Είναι ένα φυσικό και ζωτικό μέρος του ποιοι είμαστε. Η προβολή της σεξουαλικότητας ως μία φυσική ανθρώπινη έκφραση μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ανάπτυξη του εφήβου και της εικόνας του, καθώς και την αναπαραγωγική υγεία του. Οι έφηβοι χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες και τα εργαλεία για να κάνουν συνειδητές επιλογές που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Όλοι οι νέοι άνθρωποι - αυτοί που είναι σεξουαλικά ενεργοί, καθώς και εκείνοι που δεν είναι - έχουν ανάγκη, καθώς και το δικαίωμα μίας ακριβούς, ειλικρινούς και θετικής πληροφόρησης σχετικά με το σεξ.

Πηγές:
·        Carlson, Neil R. and C. Donald Heth. "Psychology: the Science of Behaviour." 4th Edition. Toronto: Pearson Canada Inc., 2007
·         "Human Sexuality". Csun.edu. Retrieved 2013-06-30
·        Gabosch, Allena (2008-02-26). "A Sex Positive Renaissance". Retrieved 2014-09-12
·        Francoeur, Robert T. (2000). The Complete Dictionary of Sexology. The Continuum Publishing Company
·        Intimacy, Sinclair (25 April 2005). "Discovery Health "Sexual Response"". Health.howstuffworks.com. Retrieved 2013-02-18
·        King, B. (2009). Human Sexuality Today (Sixth ed.). Upper Saddle River: Pearson Education

·        Doheny, K. (2008) "10 Surprising Health Benefits of Sex," WebMD (reviewed by Chang, L., M.D.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ