ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


Έχω την εντύπωση πως δε θα ήμουν αυτή που είμαι ως ανθρώπινη ύπαρξη (με ότι συνεπάγεται αυτό: χαρακτήρας και προσωπικότητα, γνώσεις και εμπειρίες, εμφάνιση και στυλ) αν δεν είχα κάνει από μικρή ηλικία τα ταξίδια που έχω κάνει. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μου από ταξίδια, έχουν ακόμα συμβάλλει στις μεγαλύτερες αποφάσεις μου, όπως οι σπουδές και τα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που ασχολούμαι στη ζωή μου. Η αγάπη μου για τη μουσική, για το θέατρο, για τις τέχνες γενικότερα ακόμα και η ευαισθησία μου γύρω από πολλά πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα διαμορφώθηκε και καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις εμπειρίες και τις γνώσεις. Για αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν την προσωπικότητα και τις επιλογές κάποιου ανθρώπου.
Όπως κάθε άλλη πτυχή της ανθρώπινης ψυχολογίας, η προσωπικότητα αντανακλά έναν συνδυασμό βιολογικών και γενετικών παραγόντων καθώς και εμπειρίες που επηρεάζουν τους στόχους και τις επιλογές μας. 
 Τα ταξίδια, και ειδικότερα σε μέρη με διαφορετικούς πολιτισμούς και νοοτροπία είναι εμπειρίες που μπορεί να κάνει κάποιον άνθρωπο να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής του. Οι ταξιδιώτες πρέπει να προσαρμοστούν σε καινούριους ανθρώπους και σε καινούριους για αυτούς  πολιτισμούς και τρόπους σκέψης και ζωής. Έτσι γίνονται πιο ανοιχτοί στο Διαφορετικό και έτσι ανοίγουν οι ορίζοντες, το μυαλό και η ψυχή τους. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα ταξιδεύοντας κατάφεραν να προσδιορίσουν ακόμα και το νόημα στη ζωή τους, ή ακόμα και να ξεπεράσουν κάποιες δυσκολίες που είχαν (χαρακτήρα ή ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως), να βλέπουν με πιο θετικό, ευχάριστο και εξωστρεφή τρόπο τη ζωή και τους ανθρώπους, καθώς και να αγαπούν τη φύση. Ορίστε λοιπόν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αξίζει να φτιάξετε βαλίτσες:

Μας κάνει να αγαπήσουμε τη φύση και τον κόσμο
Μπορεί να μας φέρει σε επαφή με μέρη, ανθρώπους ακόμα και ζώα που δεν έχουμε ξαναδεί και μέσω όλων αυτών των εμπειριών να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε μικρά πράγματα στον κόσμο και τη ζωή, όπως ένα αεράκι στην παραλία, ένα γεύμα με φαγητό που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, το κελάηδισμα των πουλιών σε ένα δάσος, το θρόισμα των φύλλων, ο ζεστός καφές σε ένα παραδοσιακό καφενεδάκι κ.α.
Αυξάνει τη δημιουργικότητα
Καθώς η δημιουργικότητα σχετίζεται γενικά με τους συνδέσμους του εγκεφάλου, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας είναι ευαίσθητος στην αλλαγή, και επηρεάζεται από νέα περιβάλλοντα και εμπειρίες. Σύμφωνα με τον Adam Galinsky της Σχολής Επιχειρηματικών Σχολών της Κολομβίας, το κλειδί για την ενίσχυση της δημιουργικότητας είναι να «αφεθείτε» στον τόπο που ταξιδεύετε και να ασχοληθείτε με τον τοπικό του πολιτισμό. Όλο αυτό το ανοιχτό πνεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να αγκαλιάσετε διαφορετικούς τρόπους ζωής και να επηρεάσετε τη δική σας άποψη για τη ζωή. 
Ανακουφίζει από το άγχος
Η ζωή μας συχνά μπορεί να κινείται σε γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς και πολλές φορές μπορεί να αισθανόμαστε ότι η καθημερινότητά μας έχει μετατραπεί σε ρουτίνα. Το ταξίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγετε από την πίεση και τις δεσμεύσεις της καθημερινής ζωής, προσφέροντας στη ζωή σας καινούριες εμπειρίες και εικόνες, αλλαγή και γνωριμία με καινούριους ανθρώπους, αξίες, ιδέες και νοοτροπίες.  Για κάποιους μάλιστα τα ταξίδια λειτουργούν ως μέσο για να ξεφύγουν από τα άγχη της καθημερινότητας και από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτά στη ζωή τους.
Η ευτυχία ενισχύεται ακόμα και πριν ταξιδέψετε
Τα ταξίδια μας προσφέρουν ευχάριστες στιγμές και μας κάνουν πιο χαρούμενους. Οι συνέπειες του ταξιδιού όμως δεν γίνονται αισθητές μόνο κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι. Στην πραγματικότητα, ακόμα και ο σχεδιασμός και η οργάνωση των διακοπών μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Surrey , οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν προγραμματίσει διακοπές και η υγεία, η οικονομική τους κατάσταση και η γενική ποιότητα ζωής τους είναι καλύτερη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε επίσης ότι νιώθουμε περισσότερη ευτυχία από την οργάνωση ενός ταξιδιού σε σύγκριση με την οργάνωση της αγοράς μιας καινούριας κατοικίας. Τα χρήματα μπορεί να μην φέρνουν την ευτυχία, όμως η επένδυσή τους σε ένα νέο ταξίδι μπορεί να την φέρει!
Ενισχύει τις σχέσεις
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Εταιρειών, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες με το άλλο μας μισό μπορούν να κάνουν τη σχέση μας ισχυρότερη και αυτό φυσικά επηρεάζει την ψυχική μας ευεξία και την αυτοεκτίμησή μας. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα ταξίδια έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα ζευγάρια, όπως η αυξημένη εγγύτητα και η αντίληψη των κοινών συμφερόντων και στόχων, αλλά και ότι βοηθάνε στη διατήρηση των σχέσεων όπως επίσης και στην ανανέωσή τους. Κι αυτό γίνεται επειδή μπορείτε να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο και νέες εμπειρίες μαζί και όλα αυτά μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά και να σας «δέσουν» ως ζευγάρι. Αυτό βέβαια μπορεί να ισχύσει και για οποιαδήποτε άλλου είδους σχέση, φιλική ή οικογενειακή.
Βοηθά στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια των ανθρώπων. Ειδικά των παιδιών και των νέων. Γνώσεις και εμπειρίες δίνουν τα ταξίδια σε όλες τις ηλικίες, όμως στα παιδιά και τους νέους μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ζωής τους. Οι πληροφορίες, οι γνώσεις, η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, τρόπους ζωής και πολιτισμούς σίγουρα εμπλουτίζουν τον ψυχικό και πνευματικό μας κόσμο.
Βοηθάνε την εμφάνισή μας. Μέσα από τα ταξίδια μπορούμε να βελτιώσουμε το βάρος μας, με το περπάτημα και τις δραστηριότητες, αλλά και να ανανεώσουμε το στυλ και γενικά την εμφάνισή μας εφόσον μας εμπνεύσουν οι εικόνες, οι άνθρωποι αλλά και η διάθεσή μας.
Μας κάνει να αγαπήσουμε τη ζωή
Μέσα από όλα αυτά τα οφέλη στην ψυχή, το μυαλό, το σώμα, τη διάθεση, τις σχέσεις μας, μαθαίνουμε να αγαπάμε περισσότερο όχι μόνο τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και τη φύση αλλά και την ίδια τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.

Βιβλιογραφικές αναφορές:
Crane, Β. (2015). Για έναν πιο δημιουργικό εγκέφαλο, Ταξιδέψτε . Ανακτήθηκε 14 Φεβρουαρίου 2017, από https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/03/for-a-more-creative-brain-travel/388135/
Gilbert, D. and Abdullah, J. (2002). Μια μελέτη του αντίκτυπου της προσδοκίας μιας αργίας στην αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου . Journal of Vacation Marketing , 8 (4), σελ. 352-361.
Kumar, Α., Killingsworth, ΜΑ, και Gilovich, Τ. (2014). Αναμονή για το Merlot: Προβλεπόμενη κατανάλωση βιωματικών και υλικών αγορών. Psychological Science, 25 (10), σελ. 1924-1931.
ΗΠΑ Travel Association. (2015). Το ταξίδι ενισχύει τις σχέσεις (σελ. 1-2). Washington DC: Ταξιδιωτική Ένωση των ΗΠΑ. Ανακτήθηκε από https://www.ustravel.org/sites/default/files/Media%20Root/5.2015_Relationship_ExecSummary.pdf
William, DK (nd) Η επιστήμη αποδεικνύει ότι το ταξίδι μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας και γενικά την ευημερία. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2017, απόhttp://www.lifehack.org/338212/science-proves-that-travelling-can-boost-your-health-and-overall-well-being

Zimmerman, J. and Neyer, FJ (2013). Γινόμαστε ένα διαφορετικό άτομο ταξιδεύοντας: Ανάπτυξη της προσωπικότητας των ταξιδιωτών. Journal of Personality and Social Psychology , 105 (3), ρ515-530.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ