BURN OUT


Το burn out είναι ένα ιδιαίτερο είδος άγχους εργασίας - μια κατάσταση φυσικής, συναισθηματικής ή ψυχικής εξάντλησης σε συνδυασμό με αμφιβολίες για την ικανότητά σας και την αξία της δουλειάς σας. Αν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε burn out, εξετάστε προσεκτικά το φαινόμενο. Αυτό που μαθαίνετε μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να αναλάβετε δράση πριν εξάντληθείτε και επηρεαστεί η υγεία σας.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πάθει burn out:
1. Εξάντληση
Ένα σαφές σημάδι της εξουθένωσης είναι όταν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα. Η εξάντληση μπορεί να είναι συναισθηματική, ψυχική ή σωματική. Είναι η αίσθηση ότι δεν έχετε καμία ενέργεια.
2. Έλλειψη κινήτρων
Όταν δεν αισθάνεστε ενθουσιώδεις για τίποτα πια ή δεν έχετε πλέον αυτό το εσωτερικό κίνητρο για την εργασία σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βιώνετε burn out. Επίσης μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθείτε το πρωί για να πάτε στην εργασία σας.
3. Απογοήτευση, κυνισμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα
Μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε δεν έχει τόση σημασία πια, ή ίσως να είστε απογοητευμένοι με τα πάντα. Ίσως παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε γενικότερα πιο απαισιόδοξοι από ότι παλιότερα. 
 4. Γνωστικά προβλήματα
Το burn out και το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής. Όταν μας απασχολεί κάτι, η προσοχή μας επικεντρώνεται στο αρνητικό στοιχείο που αντιλαμβανόμαστε ως απειλή. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αλλά το σώμα και ο εγκέφαλός μας έχουν σχεδιαστεί να επικεντρώνονται σε κάτι για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέφουν στην κανονική τους λειτουργία. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα ή να λαμβάνετε αποφάσεις. Μπορεί τέλος να διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε περισσότερο από παλιά να θυμάστε πράγματα.
Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι:
·         Έχετε γίνει ευερέθιστος ή ανυπόμονος με συναδέλφους, προϊστάμενους ή πελάτες
·         Έχετε σταματήσει να είστε σταθερά παραγωγικοί
·         Δεν εισπράττετε ικανοποίηση από τα επιτεύγματά σας
·         Χρησιμοποιείτε το φαγητό, ουσίες ή αλκοόλ για να αισθάνεστε καλύτερα ή απλώς να ξεχνιέστε
·         Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του ύπνου σας ή η όρεξή σας
·         Ταλαιπωρείστε από ανεξήγητους πονοκεφάλους, ημικρανίες ή άλλα σωματικά συμπτώματα
Εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κάποια από αυτά τα συμπτώματα, ίσως να αντιμετωπίζετε burn out. Συμβουλευτείτε όμως καταρχήν το γιατρό σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν άλλα προβλήματα, όπως διαταραχή του θυρεοειδούς ή κατάθλιψη.
Τι προκαλεί το burn out;
Το burn out μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:
·         Έλλειψη ελέγχου. Η έλλειψη δυνατότητας συμμετοχής στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη δουλειά σας - όπως το πρόγραμμα, οι εργασίες ή ο φόρτος εργασίας σας - θα μπορούσε να οδηγήσει σε burn out. Το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη των πόρων που χρειάζεστε για την εργασία σας.
·         Ασαφείς προσδοκίες εργασίας. Αν δεν σας είναι σαφής ο βαθμός εξουσίας που έχετε ή το τι περιμένουν ο προϊστάμενός σας ή άλλοι από εσάς, είναι πιθανό να μην αισθάνεστε σιγουριά και άνεση στην εργασία σας.
·         Δυναμική δυσλειτουργία στο χώρο εργασίας. Ίσως να δουλεύετε σε ένα αρνητικό κλίμα, ή να αισθάνεστε ότι σας υπονομεύουν οι συνάδελφοι ή το αφεντικό σας. Αυτό σίγουρα μπορεί να συμβάλει στο άγχος της εργασίας.
·         Αναντιστοιχία στις αξίες. Αν οι αξίες σας διαφέρουν από τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο εργοδότης ή χειρίζεται τους εργαζόμενους ή τους πελάτες, η αναντιστοιχία αυτή μπορεί να σας επηρεάζει.
·         Κακή προσαρμογή στην εργασία. Εάν η δουλειά σας δεν ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σας, μπορεί να γίνει όλο και πιο αγχωτική με την πάροδο του χρόνου.
·         Ο τύπος της δραστηριότητάς σας. Όταν μια δουλειά είναι μονότονη ή χαοτική, χρειάζεται η διοχέτευση σταθερής ενέργειας για να μπορέσετε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και burn out.
·         Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης. Εάν αισθάνεστε απομονωμένοι στην εργασία και στην προσωπική σας ζωή, είστε πιο επιρρεπής στο burn out.
·         Ανισορροπία της επαγγελματικής ζωής. Εάν η δουλειά σας καταλαμβάνει τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς σας που δεν έχετε την ενέργεια να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθετε burn out.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε burn out εάν:
·         Δίνετε τόσο μεγάλη προτεραιότητα στην εργασία σας που δεν υπάρχει λογική ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής σας ζωής και της προσωπικής σας ζωής
·         Είστε τελειομανής
·         Εργάζεστε σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την προσφορά βοήθειας ή φροντίδας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παροχή συμβουλών ή η διδασκαλία
·         Πιστεύετε ότι έχετε λίγο ή καθόλου έλεγχο της εργασίας σας
·         Η δουλειά σας είναι μονότονη

Ποιες είναι οι συνέπειες της εξουθένωσης της εργασίας;
·         Υπερβολικό άγχος
·         Κούραση
·         Αϋπνία
·         Αρνητικές επιπτώσεις στις προσωπικές σχέσεις και στην ζωή σας
·         Κατάθλιψη
·         Ανησυχία
·         Αλκοόλ ή κατάχρηση ουσιών
·         Καρδιακή ασθένεια
·         Υψηλή χοληστερόλη
·         Ο διαβήτης τύπου 2, ειδικά στις γυναίκες
·         Παχυσαρκία ή αυξομειώσεις βάρους
·         Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
Θυμηθείτε, αν θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε burn out, μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε τυχόν υπάρχουσες οργανικά ή ψυχολογικά προβλήματα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το burn out;
·        Διαχειριστείτε τους στρεσογόνους παράγοντες που συμβάλλουν στο burn out. Μόλις εντοπίσετε τι τροφοδοτεί το burn out μπορείτε να κάνετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων.
·        Αξιολογήστε τις επιλογές σας. Συζητήστε συγκεκριμένες ανησυχίες με τον προϊστάμενό σας. Ίσως να μπορείτε να εργαστείτε από κοινού για να αλλάξετε τις προσδοκίες ή να επιτύχετε συμβιβασμούς ή λύσεις. 
·        Ρυθμίστε τη στάση σας. Αν έχετε γίνει κυνικός στην εργασία, εξετάστε τρόπους για να βελτιώσετε την οπτική σας. Ανακαλύψτε ευχάριστες πτυχές στη δουλειά σας ή τρόπους να περνάτε πιο ευχάριστα. Συσφίξτε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους. Κάντε σύντομα διαλείμματα. Περάστε τον ελεύθερο προσωπικό σας χρόνο κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν.
·        Ζητήστε υποστήριξη. Είτε απευθύνεστε σε συναδέλφους, φίλους ή τους αγαπημένους σας, η στήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της εργασίας και τα συναισθήματα της εξουθένωσης. Εάν το burn out δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη ζωή σας και τη λειτουργικότητά σας καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και ίσως να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία.
·        Αξιολογήστε τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τα πάθη σας. Μια ειλικρινής αξιολόγηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν πρέπει να εξετάσετε μια εναλλακτική δουλειά, όπως κάποια που να είναι λιγότερο απαιτητική ή που ταιριάζει καλύτερα με τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες σας ή τις βασικές σας αξίες.
·        Κάντε σωματική άσκηση. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τα προβλήματα της εργασίας και να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο.
·        Κοιμηθείτε. Ο επαρκής ύπνος βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής διάθεσης καθώς και στην προστασία της υγείας σας. Στόχος σας πρέπει να είναι να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Κρατήστε ανοιχτό το μυαλό σας καθώς εξετάζετε τις επιλογές. Μην αφήνετε μια απαιτητική ή απρόσιτη δουλειά να υπονομεύει την υγεία σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ