Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ


Μερικές φορές γνωρίζουμε κάποιον και υποσυνείδητα μέσα μας ξέρουμε ότι θα νιώσουμε έντονα συναισθήματα για αυτόν τον άνθρωπο και ότι θα είναι σημαντικός στη ζωή μας. Κάποιοι το λένε πεπρωμένο, κάποιοι χημεία και κάποιοι προσπαθούν να το εκλογικεύσουν και να το εξηγήσουν επιστημονικά.

Ζώντας σε μια κοινωνία που εξυψώνει τις υλικές επιθυμίες πολλές φορές βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη μας να βρούμε την αγάπη και την αποδοχή μέσα από μία βαθιά ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Η αγάπη και ο έρωτας όμως παραμένει κάτι που όλοι (ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε) επιθυμούμε στη ζωή μας. Κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να βρούμε ή να αναγνωρίσουμε αυτόν τον άνθρωπο που θα μας κάνει να νιώσουμε έτσι. Και φυσικά οι περισσότεροι άνθρωποι φοβόμαστε να μην πληγωθούμε. 
Σίγουρα  ο έρωτας δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να εξηγηθεί ή να αναλυθεί, κάποιες φορές είναι απλά κάτι μαγικό που μας συμβαίνει. Όλοι θέλουμε κάποιον να μοιραστούμε τη χαρά και τη λύπη μας , να είναι ο καλύτερος φίλος, η οικογένεια και ο εραστής μας, κάποιος που όχι μόνο θα ακούσει τους προβληματισμούς μας, αλλά θα μας παρασύρει να ξεφύγουμε μαζί από όλα και να ζήσουμε με πάθος την περιπέτεια. Θέλουμε να βρούμε το άλλο μας μισό, την αδερφή ψυχή μας. Όλα αυτά μοιάζουν ιδανικά, σίγουρα όμως μπορούμε να βρούμε έναν άνθρωπο που θα έχουμε μία όμορφη χημεία, μία καλή επικοινωνία, θα αγαπήσουμε και θα μας αγαπήσει, θα στηρίξουμε και θα μας στηρίξει, τον σύντροφό μας.

Τι είναι η συμβατότητα;
Γιατί πολλές φορές βλέπουμε ζευγάρια «αταίριαστα» μεταξύ τους να είναι σε μακροχρόνιες ευτυχισμένες σχέσεις και γάμους; Ισχύει ότι «τα ετερώνυμα έλκονται»; Στην πραγματικότητα η συμβατότητα μεταξύ δύο ανθρώπων είναι μία έννοια αρκετά πολύπλοκη και παρεξηγημένη. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι  η συμβατότητα δεν είναι κάτι που έχουμε. Είναι κάτι που κάνουμε. Είναι μια διαδικασία, την οποία διαπραγματευόμαστε στην πορεία της ζωής μας, μια διάθεση, μια στάση, μια προθυμία για να δουλέψουμε πάνω στον εαυτό μας και τη σχέση μας. Η συμβατότητα πολλές φορές είναι μια δελεαστική έννοια την οποία πολύ συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να απαλλαγούν από την ανάγκη να εξετάσουν συνειδητά την προσέγγισή μεταξύ τους. Θεωρούν ότι η συμβατότητα είναι κάτι μαγικό, με την ύπαρξη της οποίας μια μέρα θα ανοίξουν τα μάτια τους και θα βρουν τον τέλειο σύντροφο χωρίς να χρειαστεί να κάνουν οι ίδιοι τίποτα για αυτό.
Πόσο σημαντική είναι η χημεία;
Η χημεία είναι ένας όρος που πιστεύεται ότι είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας ερωτικής σχέσης. Η χημεία μπορεί να θεωρηθεί ως η συναισθηματική σχέση και η υποσυνείδητη επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων και μπορεί να διαφέρει για κάθε άνθρωπο. Για ένα άτομο, χημεία μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σύντροφός του γελάει με τα αστεία του. Για κάποιον άλλο, θα μπορούσε να είναι όταν ελκύεται από κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές του συντρόφου του. Υψηλά επίπεδα χημείας μπορεί να συναντήσουμε συχνά σε ανθρώπους με αντιφατικές ιδιότητες- εφόσον είναι αντιφατικές συμπληρωματικά. Κάποιος που είναι δραστήριος και ανήσυχος μπορεί να έχει μεγάλη χημεία με κάποιον που είναι ήπιος και χαμηλών τόνων. Ομοίως, οι εσωστρεφείς άνθρωποι συχνά έχουν υψηλά επίπεδα χημείας με ανθρώπους που είναι εξωστρεφείς. Μια σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά στερούνται χημείας μπορεί να είναι βαρετή και να μην πετύχει.
Τα γνωρίσματα μίας επιτυχημένης σχέσης
Αρχικά σε μία σχέση κυριαρχεί συνήθως ο ενθουσιασμός, η έλξη και η εξιδανίκευση του συντρόφου μας. Στην πορεία της το τοπίο αρχίζει και γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συντρόφων γίνονται ορατές. Οι μικρές ή μεγάλες διαφορές στην προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης και ζωής μπορεί τότε να αποτελέσουν αιτία ή αφορμή είτε για αναπροσδιορισμό του εαυτού μας, της σχέσης και της ζωής μας, είτε για εντάσεις, τσακωμούς ακόμα και χωρισμό. Το τι από τα δύο θα συμβεί εξαρτάται από το κατά πόσον έχουμε διάθεση να δουλέψουμε πάνω στη σχέση μας.
Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται την φροντίδα των δύο συντρόφων για να παραμείνει ζωντανή. Ο έρωτας λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Περιλαμβάνει μια εντυπωσιακά σύνθετη αλληλεπίδραση της βιολογίας και της συμπεριφοράς. Αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν προσθέτουμε μία προθυμία να διαμορφώσουμε συνειδητά τις σχέσεις μας μέσω μιας στάσης καλής θέλησης. Οι ομοιότητες ή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που προσελκύουν τους ανθρώπους ο ένας στον άλλο δεν είναι πάντα κάτι σταθερό στην πάροδο του χρόνου. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην έκβαση μίας σχέσης είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν. Τα ζευγάρια πρέπει να αισθάνονται ότι χτίζουν κάτι που έχει νόημα μαζί . Πρέπει επίσης να μπορούμε να συνδεθούμε συναισθηματικά, να επικοινωνήσουμε, να φροντίσουμε και να στηρίξουμε τον σύντροφό μας. Όσες ομοιότητες και κοινά στοιχεία κι αν έχουμε με το σύντροφό μας, πάντα θα υπάρχουν και οι διαφορές. Κάθε άνθρωπος κουβαλάει ένα σύνολο από πεποιθήσεις, απόψεις, προσανατολισμούς, ιδιοτροπίες και γενικότερα ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και τοποθετήσεων. Επίσης, τα περισσότερα ζευγάρια διαφωνούν τις περισσότερες φορές για κοινά ζητήματα: χρήματα, φύλο , παιδιά, χρόνος. Έτσι, αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι πώς διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Και πάνω απ΄όλα αυτό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχέση είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου. Όταν εισπράττουμε απαξίωση, απόρριψη και ίσως πίεση και απαίτηση να ενστερνιστούμε τις ιδέες και τον τρόπο ζωής του συντρόφου μας, είναι φυσικό να μην είμαστε ευχαριστημένοι και να δημιουργούνται προβλήματα στη σχέση μας. Αντίθετα όταν υπάρχει ο σεβασμός, η αποδοχή, το συναίσθημα, ο διάλογος, η επικοινωνία, το μοίρασμα και η υγιής ανταλλαγή απόψεων,  όταν πραγματικά θέλουμε να είμαστε με κάποιον και το πιστεύουμε γίνεται κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δουλεύουμε ώστε να κάνουμε τις προσδοκίες μας πραγματικότητα.
Φυσικά υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που θα ήταν καλό να υπάρχουν για τη διατήρηση μίας επιτυχημένης σχέσης:
Οι βασικές αξίες: Οι βασικές αξίες μπορεί να διαφέρουν ή να μην έχουν την ίδια σημασία στον κάθε άνθρωπο. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να συνυπάρξουν παραδείγματος χάρη ένας αλτρουιστής με ένα ρατσιστή, ένας βαθιά θρήσκος με έναν άθεο ή ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στο θεσμό του γάμου με κάποιον που δεν πιστεύει σε αυτόν.

Παρόμοιο πνευματικό επίπεδο: Η σωματική έλξη είναι σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό, όμως ειδικά στην πορεία της σχέσης και της ζωής μας θα διαπιστώσουμε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση και να επικοινωνήσουμε με το σύντροφό μας. Για παράδειγμα μία κοπέλα με έντονες φιλοσοφικές και υπαρξιακές αναζητήσεις δε θα μπορούσε να ταιριάξει εύκολα με έναν άντρα που η μόνη του ανησυχία είναι ποιός θα κερδίσει στο ποδόσφαιρο και τι θα φάει το βράδυ. Φυσικά να τονίσουμε ότι το πνευματικό επίπεδο κάποιου δε συνδέεται τόσο με την εκπαίδευση και τα πτυχία, όσο με τη γενικότερη καλλιέργεια και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. 
Συγχρονισμός: Ο ένας έχει μεγάλη επιθυμία για το σύντροφό του στην αρχή, ο άλλος είναι λίγο πιο ψυχρός και στην πάροδο του χρόνου οι ρόλοι μπορεί και να αντιστραφούν. Επίσης ο συγχρονισμός  έχει να κάνει και με το κατά πόσο συμπίπτουν τα «θέλω» του κάθε συντρόφου μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Παραδείγματος χάρη δεν είναι ότι καλύτερο ο ένας να θέλει να κάνει παιδιά και οικογένεια, ενώ ο άλλος να έχει προτεραιότητα την καριέρα ή τις σπουδές του.
Έκφραση συναισθημάτων- διαχυτικότητα: Είναι θεμιτό σε ένα ζευγάρι να υπάρχουν δύο διαφορετικές προσωπικότητες με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους. Θα ήταν όμως καλό το ζευγάρι να βρει ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας αυτών των συναισθημάτων, έτσι ώστε να μη νιώθει κάποιος από τους δύο παραμελημένος ή καταπιεσμένος/ «πνιγμένος» από τα συναισθήματα του συντρόφου του και από τον τρόπο που τα εκφράζει.
Σεξ και οικειότητα: Η καλή σεξουαλική ζωή είναι από τα πιο σημαντικά θέματα σε ένα ζευγάρι. Μπορεί να είναι δύσκολο να μετρήσουμε την σεξουαλική συμβατότητα στην αρχή μιας σχέσης, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορούμε να δούμε αν οι σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες συμπίπτουν. Η συζήτηση για τις προσωπικές σεξουαλικές επιθυμίες και ανάγκες μπορεί να μην είναι το πιο άνετο θέμα συζήτησης, όμως όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να μπορέσουμε να νιώσουμε οικειότητα και να βρούμε ένα κώδικα επικοινωνίας και σε αυτό το θέμα.

Είτε μπορούμε να εξηγήσουμε πώς βρίσκουμε τον άνθρωπό μας και πώς δένουν οι ζωές δύο ανθρώπων σε μία κοινή μοίρα, είτε όχι το σημαντικό είναι όταν βρούμε αυτόν τον άνθρωπο που θα μας αγαπήσει και θα τον αγαπήσουμε έντονα και ουσιαστικά, που θα μας στηρίξει και θα τον στηρίξουμε και θα μοιραστούμε εμπειρίες ζωής μαζί του, να αφεθούμε να βιώσουμε αυτή την αγάπη όσο πιο έντονα μπορούμε, να μην την αφήσουμε να φύγει και να μην αφήσουμε τους φόβους, τις αδυναμίες μας και άλλα πράγματα να το εμποδίσουν αυτό. Ίσως ακούγεται πολύ ρομαντικό αυτό, ειδικά στην πεζή εποχή που ζούμε, όμως η ζωή μας θα ήταν πολύ ανούσια αν δεν υπήρχε η μαγεία αυτών των στιγμών και των συναισθημάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=NFiu0L7zJX8



ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ
Υπήρχαν κάποτε βασιλιάς και βασίλισσα, κυβερνήτες μιας ανώνυμης πόλης, που είχαν τρεις κόρες με εντυπωσιακή ομορφιά. Η νεότερη και η πιο όμορφη ήταν η Ψυχή, της οποίας οι θαυμαστές, αγνοώντας την λατρεία της θεάς Αφροδίτης , αντ’ αυτού προσεύχονταν και έκαναν προσφορές σε αυτήν. Η Αφροδίτη προσβλήθηκε και έστειλε τον γιό της τον Έρωτα για να εκδικηθεί. Εντούτοις, ο έρωτας γρατζούνισε τον εαυτό του με το βελάκι του και την ερωτευτηκε.
Αν και οι δύο πανέμορφες αδελφές της παντρεύτηκαν, η Ψυχή δεν είχε βρει ακόμη την αγάπη. Ενώ η Ψυχή υπέφερε τρομακτικά από την αφοσίωση που συσσωρεύτηκε επάνω της, κανένας δεν τολμούσε να την ζητήσει σε γάμο γιατί ο Έρωτας είχε δηλητηριάσει τις ψυχές των ανδρών ώστε να μην την επιθυμούν. Ο πατέρας της υποψιάστηκε ότι υπέστη την οργή των θεών και αφού συμβουλεύτηκε τον θεό Απόλλωνα, καθοδήγησε την Ψυχή, ντυμένη με νυφικό φόρεμα, σε ένα υψηλό βουνό όπου έπρεπε να περιμένει την άφιξη του γαμπρού. Σύμφωνα με τον χρησμό, αυτός θα ήταν ένας δράκος που πετούσε φωτιές και γέμιζε με τρόμο ακόμα και τους θεούς.
Η Ψυχή περίμενε στο ψηλό βουνό κλαίγοντας, αλλά ο Ζέφυρος, ο ευγενής δυτικός άνεμος, τη σήκωσε και τη μετέφερε σε μια όμορφη κοιλάδα όπου ανακάλυψε ένα ωραίο δάσος, μια πηγή που έβγαζε καθαρά νερά και ένα εκθαμβωτικό παλάτι χτισμένο από τους θεούς. Η Ψυχή μπήκε στο παλάτι διστακτικά και την περιποιήθηκαν αόρατοι υπηρέτες. Εκείνη τη νύχτα ένας άγνωστος άντρας την επισκέφτηκε και έσμιξε μαζί της στο κρεβάτι. Η Ψυχή φοβήθηκε μέχρι θανάτου, αλλά ο άγνωστος τη μεταχειρίσθηκε τρυφερά, αν και εξαφανίστηκε πριν από το φως της ημέρας. Επέστρεφε κάθε νύχτα και η Ψυχή μαγευόταν όλο και περισσότερο από τον έρωτά του.
Η οικογένεια της Ψυχής λαχταρούσε να μάθει νέα της και τελικά ο Έρωτας επέτρεψε στον Ζέφυρο να μεταφέρει τις αδελφές του για επίσκεψη. Όταν είδαν τη ζωή της Ψυχής ζήλεψαν και θέλησαν να υπονομεύσουν την ευτυχία της, πιέζοντάς την να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του συζύγου της και λέγοντας της ότι κοιμάται με ένα δράκο που θέλει να τη βλάψει. Την συμβούλεψαν να έχει ένα αιχμηρό μαχαίρι έτοιμο δίπλα στο κρεβάτι της και να κρύψει εκεί και ένα κερί. Μόλις ο σύζυγός της αποκοιμιόταν, θα έπρεπε να το κρατήσει ψηλά και να δει αν όσα της είπαν ήταν αληθινά. Εάν ήταν έτσι, θα έπρεπε να τον καρφώσει με το μαχαίρι. Έπειτα οι αδελφές της θα την επαιρναν από το παλάτι και θα κανόνιζαν να παντρευτεί με ένα θνητό.
Η Ψυχή αποφάσισε να το δοκιμάσει, αλλά όταν κοίταξε τον σύζυγό της κάτω από το φως του κεριού είδε ότι ο άντρας της ήταν ο ίδιος ο φτερωτός Έρωτας. Το τόξο και τα βέλη του ήταν δίπλα στο κρεβάτι. Από περιέργεια η Ψυχή ακούμπησε ένα από τα βέλη του και πληγώθηκε από την άκρη του, κάνοντάς την να ερωτευτεί τον Έρωτα σφόδρα. Ωστόσο το κερί έσταξε πάνω στον ώμο του κοιμισμένου Έρωτα ο οποίος ξύπνησε ξαφνιασμένος και πέταξε μακριά, εξαγριωμένος με την Ψυχή που δεν κράτησε το λόγο της. Εκείνη πρόλαβε να πιαστεί από το πόδι του και υψώθηκε στον αέρα μαζί του.
Όταν η εξάντληση την ανάγκασε να τον αφήσει, ο Έρως αναγνώρισε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει τις οδηγίες της μητέρας του κατά γράμμα, είχε πληγωθεί από τα βέλη του και επομένως ερωτεύτηκε απελπισμένα την Ψυχή. Κατάλαβε ότι οι αδελφές της την παραπλάνησαν και αποφάσισε να τις τιμωρήσει. Πέταξε έπειτα μακριά και άφησε την Ψυχή στην ερημιά. Ο Πάν, θεός της φύσης, τη λυπήθηκε και τη συμβούλεψε να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την εύνοια του Έρωτα.
Όταν η Αφροδίτη άκουσε ότι ο Έρωτας είχε πάρει την Ψυχή για αγαπημένη του, πήγε οργισμένη σ' αυτόν και τον επέπληξε. Αποφάσισε να αφήσει τον γιο της να υποφέρει πολύ περισσότερο και έφυγε πάλι από το παλάτι της. Η Δήμητρα και η Ήρα, που τη συνάντησαν τυχαία, της επισήμαναν ότι ο γιος της ήταν ένα πλήρως ενηλικιωμένο άτομο και ότι είχε δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος για την ερωτική του ζωή αλλά η θεά της αγάπης δεν λογικευόταν και συναντώντας την Ψυχή την έβαλε να εκτελέσει μία πολύ δύσκολη αποστολή. Ο Έρωτας, γεμάτος με σφοδρή επιθυμία για την Ψυχή, δραπέτευσε από το δωμάτιο στο οποίο τον είχε φυλακίσει η μητέρα του, βρήκε την αγαπημένη του και βοήθησε την Ψυχή να εκτελέσει την αποστολή της πλήρως. Πέταξε έπειτα μέχρι τον Δία για να τον ικετέψει να εγκρίνει τον γάμο του μαζί της. Ο Δίας συμφώνησε με το αίτημα του Έρωτα και κάλεσε τους θεούς να συγκεντρωθούν για να τους γνωστοποιήσει την απόφασή του. Δήλωσε ότι ο Έρωτας έπρεπε τώρα να αρχίσει να φέρεται επιτέλους όπως ένας αληθινός σύζυγος και όχι ως επιπόλαιος νέος, και κατέστησε σαφές στην Αφροδίτη ότι ο Έρωτας δεν είχε κάνει κακό γάμο, επειδή η Ψυχή θα γινόταν θεά. Ανέθεσε στον Ερμή να φέρει το κορίτσι στον Όλυμπο, όπου ο γάμος γιορτάστηκε με χαρά. Ο Έρωτας και η Ψυχή παρέμειναν σύζυγοι και απέκτησαν έναν γιο, τον Βόλουπτα (φιλήδονος).

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Απουλήιο, η Ψυχή αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη ψυχή και ο Έρωτας τη θεϊκή αγάπη. Μόνο βρίσκοντας τη θεία αγάπη μπορούσε η ψυχή να βρει την αληθινή ολοκλήρωσή της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ