ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχαμε πάντα στο σπίτι γατιά. Χνουδωτά, χαριτωμένα, ενίοτε παιχνιδιάρικα (ειδικά όταν είναι πιο νεαρά και όταν δε βαριούνται), χαδιάρικα αλλά και ανεξάρτητα. Πολλές παιδικές μου αναμνήσεις συνδέονται με αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα. Έπειτα από δική μου επίμονη επιθυμία πήραμε και το πρώτο μας σκυλάκι. Την Ρούντι, ένα πεκινουά θηλυκό, ζωηρό και με έντονη προσωπικότητα, που μετά από λίγα χρόνια γέννησε και το επόμενο σκυλάκι της οικογένειας. Από μωρό είχα μάθει να θεωρώ το κάθε μας ζωάκι σαν μέλος της οικογένειας, να το αγαπάω, να παίζω μαζί του και επειδή δυστυχώς έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, να πενθώ για την απώλειά του..
Μέχρι και τώρα, δυσκολεύομαι να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη συντροφιά, την αγάπη, τα παιχνίδια, την καθημερινή φροντίδα, ακόμα και τις αταξίες και τις ζημιές μιας γλυκιάς μουσούδας.
Γιατί σίγουρα θα έρθουν στιγμές που θα σε φέρει στα όριά σου όταν φωνάζει ασταμάτητα, όταν λερώνει στο σπίτι, όταν κάνει ζημιές στα έπιπλα και το σπίτι, όταν βλέπεις παντού τρίχες, όταν σε δαγκώνει ή σε γρατζουνάει πάνω στο παιχνίδι και στην τσαντίλα. Όμως όταν παίζετε και σε διασκεδάζει με τα ακροβατικά του και την τρέλα του, όταν κάνετε περιπάτους μαζί, όταν έρχεται και κουρνιάζει στην αγκαλιά σου χαδιάρικα ύστερα από μία κουραστική μέρα, όταν είσαι στεναχωρημένος ή άρρωστος και έρχεται κοντά σου ή σου δείχνει με τα μάτια την αγάπη και το ενδιαφέρον του, όταν είναι ο πιο πιστός και ανιδιοτελής σύντροφος, τότε σίγουρα σε αποζημιώνει με το παραπάνω και σε κάνει να τα ξεχάσεις όλα. Και ναι, μπορεί ακόμα και να σου φτιάξει τη μέρα. Δοκίμασε μια μέρα δύσκολη, που νιώθεις στεναχώρια, εκνευρισμό, βαρεμάρα, κούραση να ασχοληθείς έστω και 10 λεπτά με το κατοικίδιό σου και σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα. Για αυτό θα σου δώσω παρακάτω λόγους αν δεν έχεις να σκεφτείς σοβαρά να αποκτήσεις ένα χνουδωτό φίλο, κι αν έχεις ήδη να τον εκτιμήσεις περισσότερο!

  • Μας μαθαίνουν να αγαπάμε ανιδιοτελώς, να αφοσιωνόμαστε, να δίνουμε και να δενόμαστε, δυνατά, χωρίς όρια, χωρίς φόβο μην πληγωθούμε, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι η αγάπη.
  • Μας χαλαρώνουν. Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με το αγαπημένο μας ζωάκι για να αισθανθούμε λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας), η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες αυξάνουν. Επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση του φόβου και των φοβιών.
  • Δίνουν ανακούφιση, χαρά, ακόμα και σκοπό ζωής σε ανθρώπους με κατάθλιψη ή μοναχικούς ανθρώπους με την αγάπη, την πίστη, την συντροφιά και την απασχόληση που τους προσφέρουν.
  • Κυρίως τα σκυλιά, ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές συναναστροφές με τους καθημερινούς περιπάτους, τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια που κάνουμε μαζί τους.
  • Μας κάνουν πιο υπεύθυνα άτομα και αυξάνουν την προσαρμοστικότητά μας. Ειδικά για τα παιδιά και για τους ενήλικους που δεν έχουν παιδιά, η φροντίδα ενός κατοικιδίου και η κάλυψη των αναγκών του, ωριμάζει και διδάσκει.
  • Μας αυξάνουν την αυτοεκτίμηση. Ως συνέπεια της υπευθυνότητας, της ωριμότητας αλλά και της χαράς που μας προσφέρουν είναι και η αύξηση της αυτοεκτίμησης.
  • Σύμφωνα με έρευνες τα ζώα συντροφιάς ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τον καρδιακό παλμό, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, το ανοσοποιητικό σύστημα και κάποια ζώα με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσουν σε κάποιες ασθένειες όπως η επιληψία, η νόσος Πάρκινσον κ.α.
  • Βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία. Η σωματική άσκηση, η κοινωνικοποίηση, οι δραστηριότητες, τα παιχνίδια και η φροντίδα που προσφέρουμε στο κατοικίδιο, κρατάει την εγκεφαλική μας δραστηριότητα σε εγρήγορση και επιπλέον μας προσφέρουν καινούρια ερεθίσματα και καινούριους τρόπους σκέψης.
  • Είναι πολύτιμοι σύντροφοι για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους, και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες.
  • Όσον αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να αναφερθώ στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η συμβίωσή τους με τα κατοικίδια:
  1. Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Η αγάπη, η χαρά, η διασκέδαση που τους προσφέρουν τα ζωάκια, καθώς και η φροντίδα που δίνουν τα παιδιά σε αυτά μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της ασφάλειας. Επίσης η συναναστροφή με το κατοικίδιο, η φροντίδα του και οι διάφορες δραστηριότητες που κάνουν μαζί μπορεί να τα βοηθήσει να επικοινωνούν, να έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, να οριοθετούν τη συμπεριφορά τους, μαθαίνουν την έννοια της φιλίας, της υπευθυνότητας και του σεβασμού, χτίζουν πιο σωστές σχέσεις και γίνονται πιο κοινωνικά.
  2. Γνωστική ανάπτυξη. Διευκολύνεται η γλωσσική ανάπτυξη, η παρατήρηση, η αντίληψη και η ανταπόκριση στη μη λεκτική επικοινωνία. Η επαφή, επίσης, με το παιδί σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το παιχνίδι, ενισχύει τη φαντασία, την επινοητικότητα και την εύρεση λύσεων. Τα παιδιά με ισχυρούς δεσμούς με ζώα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων σε σύγκριση με παιδιά χωρίς κατοικίδια.
  3. Ενισχύουν την υγεία και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα κατοικίδια παρέχουν αντισώματα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης έχουν παρατηρηθεί λιγότερες αλλεργίες και μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος σε άτομα που εκτέθηκαν σε κατοικίδια κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Τέλος το παιχνίδι και οι βόλτες με το κατοικίδιο αποτελούν μία αφορμή για να ασκείται περισσότερο το παιδί.
  4. Μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής. Μέσα από την συμβίωσή του με τον χνουδωτό του φίλο, το παιδί θα κατανοήσει τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή με τη δική του φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις, θα ενδιαφερθεί για τον φυσικό κύκλο ζωής και να θελήσει να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από θέματα της αναπαραγωγής, της γέννησης, της ασθένειας, του θανάτου. Φυσικά όλο αυτό ενισχύει και την συναισθηματική του ωριμότητα.
  5. Μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες. Μέσα από τη φροντίδα του κατοικίδιου το παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο και μαθαίνει να αναλαμβάνει υποχρεώσεις.
  6. Μαθαίνουν γενικά να αγαπούν και να σέβονται όλα τα πλάσματα και την ίδια τη φύση και κατά συνέπεια αυξάνεται η οικολογική τους συνείδηση και ο αλτρουισμός.
  7. Μαθαίνουν να είναι ευτυχισμένα. Βλέπετε πολύ συχνά ζωάκια μίζερα ή με κατάθλιψη; Παρέα με τα ζωάκια, τα παιδιά αναπτύσσουν μία πιο θετική και χαρούμενη οπτική της ζωής. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ενήλικες,  η αλληλεπίδραση με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία είναι τα χημικά δομικά στοιχεία των  θετικών συναισθημάτων.
Εξυπακούεται βέβαια, ότι υιοθετώντας ένα ζωάκι αναλαμβάνουμε τη φροντίδα του για όλη τη ζωή του. Δεσμευόμαστε να το φροντίζουμε και να καλύπτουμε τις ανάγκες του όπως όταν αποκτούμε και ένα παιδί. Η αγάπη, η χαρά, τα συναισθήματα και όλα τα οφέλη που μας προσφέρουν και μας δίνουν σε αντάλλαγμα όμως είναι στη ζωή μας ένα δώρο ανεκτίμητο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ