""ΧΑΖΑ" ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ


Εγώ πάντως έχω κάνει τα περισσότερα από αυτά και μάλλον δεν είμαι η μόνη:

  • Ξεσπάμε τα νεύρα μας σε άτομα που δε φταίνε. Μπορεί να έχουμε νεύρα εξαιτίας κάποιου γεγονότος ή ανθρώπου ή απλά να μην είμαστε καλά και να μην έχουμε διάθεση. Το να ξεσπάσουμε σε κάποιον που δε φταίει όχι απλά δεν μας ηρεμεί, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στις σχέσεις μας.
  • Τρώμε τα νύχια μας. Αν έχουμε άγχος ή βαριόμαστε υπάρχουν πολύ πιο ωφέλιμα και αποτελεσματικά πράγματα να κάνουμε. Και δεν θα "φάμε" μικρόβια και δεν θα χαλάσουμε και τα νύχια μας.
  • Δεν αφήνουμε τους πεζούς ή άλλα αυτοκίνητα να περάσουν όταν οδηγούμε. Αφήνοντας ένα πεζό ή αυτοκίνητο μπροστά μας να περάσει, εκτός από το ότι δείχνει ευγένεια, δεν μας καθυστερεί παρά 2-3 δευτερόλεπτα συνήθως από τη διαδρομή μας.
  • Κορνάρουμε στο μπροστινό αυτοκίνητο με το που ανάψει το πράσινο χρώμα στο φανάρι. Είναι πολύ εκνευριστικό και αγχωτικό όταν το κάνουμε αυτό, εκτός αν έχουν περάσει ήδη πάνω από 4-5 δευτερόλεπτα, οπότε μάλλον ο μπροστινός όντως αφαιρέθηκε.
  • Μαλώνουμε και παρεξηγούμαστε με δικούς μας ανθρώπους για πολιτική. Εκτός βέβαια αν πρόκειται για άτομα με επικίνδυνες ή φασιστικές πεποιθήσεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και έχει μεγαλώσει με τα δικά του βιώματα και τις δικές του ιδέες. Πέρα από το ότι δε θα αλλάξουμε τίποτα με το να τσακωνόμαστε, δεν έχει και νόημα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι περισσότερες παρατάξεις που ήρθαν στην εξουσία είτε πρόδωσαν τα ιδεώδη και τις υποσχέσεις τους στο λαό είτε τα διαμόρφωσαν έτσι ώστε να είναι συμβατά με το γενικότερο κοινωνικό σύστημα που επικρατεί.
  • Προτιμάμε να χάνουμε το χρόνο μας στον υπολογιστή/ κινητό/ τηλεόραση από το να κάνουμε δουλειές στο ακατάστατο σπίτι μας. Και δεν εννοώ αν δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας ή έχουμε να δούμε κάτι συγκεκριμένο. Εννοώ όταν απλά βαριόμαστε. Και το σπίτι μας θα φτιάξουμε/ ανανεώσουμε και εμείς θα νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και επίσης θα έχουμε κάνει πολύ καλή σωματική άσκηση.
  • Περιμένουμε να κερδίσουμε το λαχείο για να ζήσουμε τη ζωή μας. Η ζωή δεν αναβάλλεται, μπορείτε να βρείτε τρόπο να την απολαύσετε και χωρίς να είστε πλούσιοι.
  • Κατηγορούμε πάντα τους άλλους όταν συμβαίνει κάτι στραβό. Μήπως έχουμε κι εμείς κάποια ευθύνη; Ακόμα κι αν δεν έχουμε όμως, το να είμαστε επικριτικοί με τους άλλους δεν ωφελεί σε κάτι. 
  • Κάνουμε πράγματα μόνο επειδή είναι στη μόδα ή επειδή τα κάνουν και οι άλλοι. Μην γίνεστε ίδιοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαμορφώστε το δικό σας προσωπικό γούστο και κρίση. Έχει πιο πολύ πλάκα!
  • Εκνευριζόμαστε για πράγματα που δε μπορούμε να αλλάξουμε: με την κίνηση στους δρόμους, με τη βροχή επειδή ξεχάσαμε την ομπρέλα ή επειδή ξεχάσαμε να κάνουμε κάτι που είχαμε πει. Ο εκνευρισμός φέρνει μόνο εκνευρισμό, στεναχώρια και επιπλέον προβλήματα. Συμβαίνουν αυτά, ξεπεράστε το.
  • Δεν έχουμε δική μας κρίση. Όταν για παράδειγμα πιστεύουμε κάτι μόνο επειδή το είπε κάποιος με θέση εξουσίας ή επειδή το διαβάσαμε κάπου. Κάντε τη δική σας έρευνα, διαμορφώστε την κρίση σας και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
  • Σκεφτόμαστε συνεχώς το μέλλον και δεν ζούμε το παρόν. Επειδή το αύριο δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ζήστε όσο μπορείτε το σήμερα, φροντίζοντας παράλληλα και για το αύριο χωρίς να ζείτε μέσα στο άγχος όμως.
  • Κρίνουμε κάποιον από την εμφάνιση. Εντάξει, κάποια πράγματα έρχονται στο μυαλό μας αυτόματα όταν βλέπουμε κάποιον, όμως μήπως να χρησιμοποιούμε τη λογική και την κριτική μας σκέψη περισσότερο ώστε να κρίνουμε πιο λογικά και δίκαια; 
  • Να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Εάν κάτι δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο.
  • Χάνουμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η ζωή είναι δική μας, είναι μικρή και περνάει γρήγορα.
  • Ασχολούμαστε με τη ζωή άλλων ανθρώπων ή ζηλεύουμε άλλους ανθρώπους. Όπως είπα και παραπάνω η ζωή μας είναι μικρή, ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του προσόντα, οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε το χρόνο και τη φαιά ουσία μας στο να κάνουμε πράγματα για να βελτιώσουμε τη δική μας ζωή και τον εαυτό μας.
  • Αναβάλλουμε για αργότερα υποχρεώσεις που μπορούμε να κάνουμε τώρα. "Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα". Όσο μπορούμε ξεμπερδέυουμε πιο γρήγορα με τις υποχρεώσεις για να οργανώσουμε καλύτερα το χρόνο μας και να μην αγχωνόμαστε.
  • Κρατάμε χαρτιά, αποδείξεις που δε χρειάζονται, σακούλες και συσκευασίες, παλιά και άλλα αντικείμενα που δε χρησιμοποιούμε. Πού και πού καλό είναι να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματά μας για τη δική μας διευκόλυνση και οργάνωση. 
  • Περιμένουμε στην ουρά για να ανεβούμε/ κατέβουμε τις κυλιόμενες σκάλες στο μετρό. Και εννοώ όταν δεν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή δεν είμαστε καταβεβλημένοι από την κούραση και μπορούμε να περπατήσουμε. Καθημερινή, το μετρό γεμάτο κόσμο και εμείς περιμένουμε στην ουρά στις κυλιόμενες, ενώ μπορούμε απλά να πάμε με τα πόδια και να μην χάνουμε το χρόνο μας περιμένοντας στην ουρά. Συν ότι αυτό είναι και μία πολύ καλή σωματική άσκηση.
  • Ψάχνουμε στο ίντερνετ για να δούμε πού οφείλονται τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε στην υγεία μας. Και βγάζουμε μόνοι μας συμπεράσματα, συνήθως ότι πάσχουμε από κάτι πολύ σοβαρό. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
  • Δημοσιεύουμε πού βρισκόμαστε στο Facebook και κάνουμε like στις δημοσιεύσεις μας. Το πρώτο εκτός από το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δεν ενδιαφέρει ή δε θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι και επικίνδυνο. Το δεύτερο είναι απλά χαζό για ευνόητους λόγους.
  • Παρεξηγούμαστε με κάποιον από κάποιο γραπτό μήνυμα που μας έστειλε στο κινητό ή τον υπολογιστή. Ως γνωστόν στο γραπτό λόγο γίνονται πολλές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις, οπότε καλό θα ήταν να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα προσωπικά και προφορικά πριν βγάλουμε συμπεράσματα.
  • Δεν κατεβάζουμε το καπάκι της τουαλέτας. Αν δεν το κάνετε αυτό τότε πολλά μικρόβια θα πεταχτούν πάνω στα ρούχα σας, στον αέρα ακόμα και στα πιο προσωπικά σας αντικείμενα, όπως είναι η οδοντόβουρτσα. Ακούγεται ψυχαναγκαστικό αλλά αν σκεφτούμε πόσο αληθινό είναι ακούγεται αηδιαστικό!
  • Χτυπάμε τα αυγά στην άκρη ενός μπολ/ πιάτου. Αν δεν θέλετε να γεμίσουν τα αυγά σας με τσόφλια τότε απλά θα πρέπει να τα σπάσετε σε ένα ξύλο κοπής. Στη συνέχεια ανοίξτε τα αυγά και με τα δύο χέρια και έτσι δεν πρόκειται να σας πέσει τσόφλι μέσα στο μπολ. 
  • Στεγνώνουμε ποτήρια και πιάτα λάθος. Οι περισσότεροι τοποθετούν ποτήρια και πιάτα προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο το νερό κατεβαίνει προς τα κάτω αλλά μένει εγκλωβισμένο στην άκρη της κάθε επιφάνειας με αποτέλεσμα να μυρίζουν άσχημα πιάτα και ποτήρια. Γι'αυτό καλό θα είναι να τοποθετείτε τα πάντα με κάποια κλίση ώστε να μπαίνει ο αέρας σε αυτά από όλες τις μεριές.
  • Ο τρόπος που κόβουμε τούρτες, κέικ, πίτες κλπ. Ο κλασικός τρόπος που συνηθίζουμε να κόβουμε τα κέικ και τις τούρτες είναι σε τριγωνικά κομμάτια. Για να μην μπαγιατεύει γρήγορα κόψτε κομμάτια ορθογώνια από τη μέση ενώνοντας κάθε φορά τα κομμάτια που περισσεύουν και θέλετε να βάλετε στο ψυγείο.
  • Χρησιμοποιούμε μέσα στην ίδια μέρα πολλά διαφορετικά ποτήρια και πιάτα. Και μετά όλα αυτά μαζεύονται στα άπλυτα του νεροχύτη.
  • Αφήνουμε τα πλυμένα ρούχα στο πλυντήριο με κλειστό το πορτάκι. Έτσι αναπτύσσονται βακτήρια και τα ρούχα μυρίζουν άσχημα. Βγάλτε τα σε μία λεκάνη και απλώστε τα όποτε μπορείτε.
  • Γνωρίζουμε ότι πιθανότατα κάποιο σκεύος ή αντικείμενο καίει και παρόλα αυτά το αγγίζουμε. Και καιγόμαστε. 
  • Ξεροβήχουμε πριν απαντήσουμε στο τηλέφωνο ή πριν αρχίσουμε να μιλάμε, ειδικά το πρωί. Έχουμε την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα "καθαρίσει" τη φωνή μας όμως πετυχαίνουμε συνήθως το αντίθετο. Ειδικά αν είμαστε και κρυωμένοι, επιδεινώνουμε την κατάστασή του λαιμού μας.
  • Χτυπάμε ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο. Όλοι έχουμε χτυπήσει το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού στη γωνία του κρεβατιού ή του κομοδίνου και έχουμε φωνάξει από τον πόνο. Πολλές φορές. 
  • Πατάμε ξανά κουμπιά που βλέπουμε ότι έχουν ήδη πατηθεί. Π.χ. στο ασανσέρ, στο λεωφορείο ή στο φανάρι.
  • Ψωνίζουμε καθημερινά στο super market για το σπίτι μας επεξεργασμένες τροφές γεμάτες ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά. Εντάξει το καταλαβαίνω ότι πού και πού έχουμε ανάγκη και τη σοκολάτα ή τα πατατάκια αλλά αν αυτό γίνεται καθημερινά τότε ισοδυναμεί με αυτοκαταστροφή. 
  • Ψωνίζουμε φαγητό όταν είμαστε πεινασμένοι. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ψωνίζουμε φαγητό όντας πεινασμένοι, παίρνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι χρειαζόμαστε και κάνουμε λιγότερο υγιεινές επιλογές.
  • Πηγαίνουμε για ψώνια μόλις πληρωνόμαστε. Είναι κανόνας, όταν πηγαίνουμε στα μαγαζιά όταν παίρνουμε το μισθό μας, ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα και σε πράγματα που δεν είναι τόσο απαραίτητα. 
Φυσικά ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ και για τον κάθε άνθρωπο είναι και διαφορετικός, απλά παραπάνω παρέθεσα κάποια συνηθισμένα πράγματα, που αν τα καλοσκεφτούμε, θα μπορούσαμε ίσως να τα κάνουμε διαφορετικά. Βέβαια κανείς δεν είναι τέλειος και όσο έξυπνος κι αν είναι κάποιος, είναι στην ανθρώπινη φύση μας να κάνουμε πράγματα αυθόρμητα, επιπόλαια ή και "χαζά". Άλλωστε "το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται"!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ