ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Θέλετε να γίνετε ευτυχισμένοι; Μπορείτε αρκεί να το αποφασίσετε!
Αρχικά καλό θα είναι να προσδιορίσουμε την έννοια της ευτυχίας. Όσο γίνεται δηλαδή. Τι είναι για εμάς ευτυχία; 
Υπάρχει απόλυτη ευτυχία ή απλά κάποιες ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μας; Ακόμα κι όταν εκπληρώσουμε κάποια όνειρά μας, αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας δώσει χαρά αλλά δεν αντικαθιστά τις λύπες μας. Αυτό που ξεχνάμε πολλές φορές στη ζωή μας είναι να επιδιώκουμε την ευτυχία της καθημερινής ζωής. Πάντα θα υπάρχουν δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή, όπως ο θάνατος, οι ασθένειες, ο πόλεμος, τα εγκλήματα, η φτώχεια, οι αποτυχίες.Το θέμα είναι όμως πώς βλέπουμε τη ζωή και πώς τα διαχειριζόμαστε όλα αυτά. Άλλωστε δε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το φως αν δεν είχαμε γνωρίσει και το σκοτάδι..
Η ευτυχία μπορεί να είναι κάτι υποκειμενικό. Κάθε άνθρωπος μπορεί να θεωρεί ευτυχία κάτι διαφορετικό. Π.χ. κάποιος να θεωρεί απόλυτη ευτυχία να μην έχει ένα σταθερό τόπο διαμονής και να ταξιδεύει συνέχεια και κάποιος άλλος να νιώθει ευτυχία στην ασφάλεια ενός μόνιμου τόπου διαμονής. Αυτή η διαφορετική αντίληψη της ευτυχίας μπορεί να έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας, με κάποια βιώματα που έχουμε, την παιδική μας ηλικία, τους γονείς μας, την εκπαίδευσή μας ή κάποιες εμπειρίες και πρόσωπα που γνωρίσαμε στο παρελθόν.
Δεν είναι τυχαίο που γνωρίζουμε ανθρώπους επιτυχημένους, ευφυείς, όμορφους, με δικούς τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και τους αγαπούν και παρόλα αυτά να έχουν μία τάση αντιμετωπίζουν τη ζωή αρνητικά, ενώ άλλοι που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινότητά τους, συνεχίζουν να χαμογελούν, να είναι δυνατοί, ικανοποιημένοι και αυτάρκεις με όσα έχουν. 
Μπορεί να είναι και κάτι κληρονομικό. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια γονίδια που μεταλλάσσονται συσχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης και με άλλες διαταραχές της διάθεσης. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να εμφανιστούν σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντικά μας ερεθίσματα. Η επιστήμη παρόλα αυτά αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος διαθέτει αξιοθαύμαστες ικανότητες να αναπροσαρμόζεται σε νέα ερεθίσματα και έτσι, αλλάζοντας το πρότυπο των ερεθισμάτων/ σκέψεών μας μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικές ανατροφοδοτήσεις.
Η ευτυχία λοιπόν είναι κυρίως θέμα Απόφασης και Επιλογής. Μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να νιώθουμε ευτυχία, απλά αλλάζοντας τη στάση μας απέναντι στη ζωή, τον εαυτό μας και τον κόσμο. Η ευτυχία είναι κάτι που μπορούμε να βρούμε μέσα μας, δεν βρίσκεται έξω από εμάς. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε αυτό είναι να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε αρνητικές συμπεριφορές και συνήθειες που μας ρίχνουν και μας στερούν την καθημερινή χαρά και να υιοθετήσουμε νέες που μας την ενισχύουν. Ορίστε λοιπόν μερικά βήματα για να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο:
  • Λέμε όχι στον αρνητισμό. Ο εκνευρισμός, το μίσος,  η ζήλια και ο φθόνος, η μιζέρια και οι μικρότητες είναι συναισθήματα που δεν ταιριάζουν σε έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Προσπαθούμε επίσης να διαχειριστούμε συναισθήματα που δυσκολεύουν τη ζωή μας όπως το άγχος, η στεναχώρια, ο θυμός και η απελπισία.Η ευτυχία συνδέεται με την ψυχική ηρεμία. Και πώς την αποκτάμε; Με πολλή προσωπική δουλειά.
  • Δεν φοβόμαστε την Αλλαγή. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε καλά εκεί που βρισκόμαστε, αλλά φοβόμαστε το καινούριο ακόμα περισσότερο. Αν αποβάλλουμε αυτό τον φόβο, νέοι κόσμοι θα βρεθούν μπροστά μας. Η ικανότητα της αλλαγής και η κατά μέτωπο αντιμετώπισή της είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά συναίσθηματα που μπορεί κάποιος να βιώσει.
  • Δεν ρίχνουμε πάντα την ευθύνη στους άλλους. Μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Είτε πρόκειται για τα εργασιακά, ή για άλλους τομείς, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ρίξουν ευθύνες σε κάτι ή κάποιον. Είναι σαν αμυντικός μηχανισμός: δεν θέλουμε να νιώθουμε υπεύθυνοι για οτιδήποτε κακό προκύπτει. Αν το σταματήσουμε, θα εστιάσουμε στην ρεαλιστική εύρεση λύσεων, στην αυτοβελτίωσή μας και στη βελτίωση των σχέσεών μας με τους άλλους.
  • Συγχωρούμε. Τον εαυτό μας και τους άλλους. Ότι κι αν έχουμε κάνει ή μας έχουν κάνει δε μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να νιώσουμε καλύτερα μέσω της συγχώρεσης που μας απελευθερώνει.
  • Δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν. Ειδικότερα με τις δυσάρεστες αναμνήσεις και με πράγματα που έχουν γίνει πια και δεν αλλάζουν.
  • Δε φοβόμαστε να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Πολλοί πιστεύουν όχι μόνο ότι απλά δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, αλλά ούτε καν να τα προσεγγίσουν. Το αίσθημα της ανικανότητας, η πεποίθηση ότι οι ικανότητές είναι περιορισμένες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ευτυχία. Αν οι άνθρωποι ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο, θα έρθουν αντιμέτωποι με ανεξάντλητες ευκαιρίες.
  • Δε φοβόμαστε τη σύγκρουση με τους ανθρώπους. Πολλά προβλήματα ψυχολογικής φύσεως ή στις σχέσεις μας ξεκινάνε από τον φόβο μας να εκφράσουμε τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας, τις πεποιθήσεις μας και τα συναισθήματά μας, πολλές φορές προκειμένου να μην έρθουμε σε σύγκρουση. 
  •  Δε φοβόμαστε τη σύγκρουση με την κοινωνία. Καλώς ή κακώς αν και είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, ζούμε όλοι μαζί σε μία κοινωνία όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων υιοθετούμε παρόμοιες στάσεις, νοοτροπίες, ιδέες, συμπεριφορές, τρόπους ζωής και αυτό πολλές φορές επειδή έχουμε την ανάγκη της αποδοχής από αυτή και από τους συνανθρώπους μας. Για παράδειγμα η σημερινή κοινωνία όπου ζούμε, προάγει την πεποίθηση ότι η ευτυχία συσχετίζεται κυρίως με τα υλικά αγαθά και τις υλικές απολαύσεις, το χρήμα, την αψεγάδιαστη εμφάνιση, την αναζήτηση της ηδονής. Μπορεί όλα τα παραπάνω να προσφέρουν κάποιες στιγμές χαράς, όμως φτάνουν από μόνα τους για να γίνουμε ευτυχισμένοι; Μήπως φέρνουν παράλληλα και κάποια προβλήματα; Μήπως υπάρχουν και κάποια πιο ουσιαστικά πράγματα που φέρνουν την ευτυχία;
  • Κάνουμε μία δουλειά που μας αρέσει. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους δουλεύοντας, καλό θα είναι είτε να κάνουμε κάτι που αγαπάμε, είτε να βρούμε τρόπους και λόγους να αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε.
  • Βάζουμε προτεραιότητες και βρίσκουμε ισορροπίες. Ποια είναι τα πράγματα που αξίζουν περισσότερο για εμάς στη ζωή και σε ποιο βαθμό το καθένα; Π.χ. Σε ποιο βαθμό η κατάκτηση κάποιου επαγγελματικού στόχου "θυσιάζει" το χρόνο και τις δυνάμεις μας για κάποιους άλλους τομείς της ζωής μας (οικογένεια, φίλοι, χόμπι) που μπορεί να είναι όμως ακόμα σημαντικότεροι για εμάς;
  • Αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες και δε χάνουμε το μέτρο στη ζωή μας. Όσο κι αν κάποια πράγματά μας προσφέρουν απόλαυση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν, ειδικά στην υπερβολή τους να μας οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία μας. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ζάχαρη, τα λιπαρά, οι ουσίες, ο τζόγος είναι από τις πιο βλαβερές συνήθειες. Δεν πρέπει όμως να χάνουμε το μέτρο και να φτάνουμε στην υπερβολή ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται "καλά" για τη ζωή και την υγεία μας όπως π.χ. η υπερβολική ενασχόληση με τη γυμναστική, την σωστή διατροφή κ.α.
  • Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη. Στο Θεό, στον εαυτό μας, στους συνανθρώπους μας. Για τη ζωή μας, την υγεία μας, την αγάπη και την υγεία των δικών μας ανθρώπων, για τη στέγη κάτω από την οποία κοιμόμαστε, για το πιάτο φαγητό που έχουμε να φάμε. Τίποτα από αυτά που έχουμε (από το πιο απλό ως το πιο πολύπλοκο) δεν είναι δεδομένο.
  • Προσφέρουμε βοήθεια. Η βοήθεια και η προσφορά αυξάνουν την ευτυχία και στο δωρητή, εκτός από τον παραλήπτη.
  • Κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και που μας κάνουν καλό: Βγαίνουμε έξω περισσότερο, ασκούμαστε, κοιμόμαστε περισσότερο, ακούμε μουσική που μας αρέσει, χορεύουμε, χαμογελάμε, κοιτάμε τα αστέρια και το φεγγάρι, αγκαλιάζουμε, κάνουμε έρωτα με τον σύντροφό μας, παίζουμε με τα παιδιά ή με το σκυλί, μαγειρεύουμε, κολυμπάμε, συμμετέχουμε σε ομαδικές και άλλες δραστηριότητες που μας αρέσουν, κάνουμε πράγματα για την προσωπική μας ανάπτυξη και καλλιέργεια, διαβάζουμε βιβλία, πηγαίνουμε ταξίδια, μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, ερχόμαστε κοντά στη φύση κ.α.
  • Δίνουμε Αγάπη. Στην οικογένειά μας, στο σύντροφό μας, στους φίλους μας, στους συνανθρώπους μας, στα ζώα, στον κόσμο. Ακόμα κι αν έχει την ικανότητα να μας πληγώσει, η αγάπη είναι ίσως η κυριότερη αιτία που μπορεί να μας οδηγήσει στο να βιώσουμε την ευτυχία. Οι στιγμές αγάπης ίσως είναι οι πιο σημαντικές στη ζωή μας για αυτό δε θα πρέπει να διστάζουμε να την εκφράσουμε. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήνουμε τον εγωισμό και τους φόβους μας να μας εμποδίσουν να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη. 
  • Γινόμαστε πιο δεκτικοί σε όσα μας προσφέρει η ζωή. Δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Σαίξπηρ: "Είμαι πάντα ευτυχισμένος. Ξέρετε γιατί? Γιατί δεν περιμένω τίποτα από κανέναν. Οι προσδοκίες πάντα πληγώνουν. Η ζωή είναι μικρή. Γι’ αυτό αγάπα τη ζωή σου και συνέχισε να χαμογελάς. Ζήσε για σένα και πριν μιλήσεις, άκου. Πριν γράψεις, σκέψου. Πριν ξοδέψεις, δούλεψε.Πριν προσευχηθείς, συγχώρεσε. Πριν πληγωθείς, νιώσε. Πριν μισήσεις, αγάπα. Πριν τα παρατήσεις, προσπάθησε. Πριν πεθάνεις ΖΗΣΕ…"



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ